Футболісти збірної України / фото УАФ

Шлях України на Євро-2024: підсумки відбіркового циклу і шанси потрапити на турнір через плей-офф

18:03, 22.11.2023
12 хв.

Збірна України не змогла пробитися на Євро-2024 через відбіркові ігри, але команда Сергія Реброва ще зберігає шанси потрапити на чемпіонат. УНІАН розбирався, наскільки вони великі.

З 14 червня по 14 липня 2024 року в Німеччині відбудеться чемпіонат Європи з футболу. Участь у турнірі візьмуть 24 найсильніших команди континенту. Збірна України вже могла б бути в числі учасників фінальної частини змагань, але, на жаль, через відбіркові ігри зробити це не вдалося. 

Проте, команда Сергія Реброва все ще зберігає шанси пробитися на Євро-2024 з футболу. Як це зробити і які шанси у нашої збірної? Давайте розбиратися.

Підсумки відбору на Євро-2024 для збірної України

Відбірковий турнір ЧЄ-2024, як і годиться, розпочався з жеребкування, яке відбулося 9 жовтня 2022 року у німецькому Франкфурті. І вже з самого початку збірної України не супроводжувала удача. У той час як іншим збірним попалися такі команди, як Польща, Чехія, Ізраїль, Угорщина, Сербія, Фінляндія і так далі, українцям в групу потрапили чинний фіналіст і переможець чемпіонату Європи

Відео дня

Для прикладу. Збірна Албанії (3-й кошик при жеребкуванні, як і Україна) завоювала пряму путівку на Євро-2024. А тепер подивіться на групу, в якій албанці посіли перше місце:

Група E

1. Албанія - (8 матчів, 15 очок)

2. Чехія - (8 матчів, 15 очок)

3. Польща - (8 матчів, 11 очок)

4. Молдова - (8 матчів, 10 очок)

5. Фарери - (8 матчів, 2 очки)

Немає сумнівів, що в такій групі збірна України фінішувала б першою. І з великою часткою ймовірності "синьо-жовті" набрали б навіть більше очок, ніж албанці. 

Однак Україна потрапила до групи з - до Англії, Італії, Північної Македонії та Мальти. І тут варто відзначити, що незважаючи на таку складну групу, команда Сергія Реброва показала гідний результат, набравши 14 очок. Стільки ж, скільки і чинні чемпіони Європи! Але цього, як виявилося, мало.

Збірна України розпочала відбір матчем проти збірної Англії, який варто виносити за дужки. Оскільки до цієї гри "синьо-жовті" підходили, по суті, без головного тренера. Олександр Петраков вже пішов, а Сергій Ребров ще не прийшов. Тож до матчу з Англією команду готував головний тренер молодіжної збірної (на той час) і "Олександрії" Руслан Ротань. Підготував як зміг. І Україна цю гру програла з рахунком 0:2. Хоча навряд чи хтось розраховував на більше. 

Олександр Зінченко проти Деклана Райса / фото УАФ

Справжній початок відбіркового турніру для збірної України стартував з червневих матчів, коли команду очолив Сергій Ребров. У червні "синьо-жовті" зіграли товариський поєдинок проти Німеччини (3:3) і два матчі відбору на Євро-2024 проти Північної Македонії (3:2) і Мальти (1:0). 

Так, ці ігри вийшли досить важкими і все могло закінчитися інакше, але... Команда проявила характер, поступаючись північномакедонцям 0:2 і вирвала перемогу, а також знайшла можливість забити і взяла три очки в дуже складній грі з мальтійцями. Звичайно, трохи пощастило, безумовно, але результату домоглися саме своєю грою! Україна взяла в цих матчах 6 очок, і це головне.

Далі були найскладніші ігри у вересні проти Англії та Італії. І коли всі списали українців, мовляв, тут все зрозуміло, команда Сергія Реброва дала бій грізним фаворитам. "Синьо-жовті" зуміли взяти один бал у битві з англійцями і непогано виглядали в грі проти "Скуадри Адзурри", хоч і програли з рахунком 1:2

Артем Довбик проти захисників збірної Італії / фото УАФ

У жовтневих іграх збірна України знову грала проти Північної Македонії (2:0) і Мальта (3:1), і знову взяла 6 очок. Варто відзначити, що північномакедонці не такий вже й простий суперник, вони зуміли відібрати очки і у англійців, і у італійців. Але підопічні Реброва взяли максимум балів у протистояннях з цією командою. 

Вирішальний матч з Італією

Ключовим для збірної України став поєдинок проти збірної Італії у заключному турі відбору на Євро-2024. До цього матчу збірні підходили з однаковою кількістю очок, але у "Скуадри Адзурри" була перевага за особистими зустрічами. Тому італійців влаштовувала нічия, а українців - тільки перемога. 

План Реброва на цю гру був зрозумілим: стримати натиск збірної Італії в першій половині зустрічі і спробувати знайти свій шанс забити в другій половині гри, коли італійці "підсядуть" фізично. Варто відзначити, що в України це вийшло. 

"Синьо-жовті" зберегли свої ворота "сухими" і в компенсований час зловили італійців на помилці: Михайло Мудрик у штрафному майданчику на прийомі пішов від Браяна Крістанте, і захисник збірної Італії збив українського вінгера. Чистий пенальті! Однак, у судді цього матчу була інша думка з цього приводу. Іспанський арбітр Хесус Хіль Мансано зробив вигляд, що нічого не було, і навіть не скористався допомогою VAR. 

Момент з фолом Крістанте проти Мудрика / Скріншот з трансляції MEGOGO

Не хочеться займатися конспірологією і шукати в цьому якусь змову, просто наведемо факти і деякі коментарі. 

Капітан збірної Італії Джанлуїджі Доннарумма заявив: "На полі я не дуже зрозумів, що там сталося. Після матчу я подивився повтор, і, на мою думку, пенальті можна було ставити". 

Колишній польський арбітр, а зараз експерт Рафал Ростковські зазначив, що відсутність реакції VAR - це скандал: "Очевидно, що Україна заслуговувала пенальті. Браян Крістанте зробив очевидний фол у власному штрафному майданчику. Італійський захисник допустив серйозну помилку. Він влучив не по м'ячу, а по нозі українця. Це був просто фол".

Головний тренер збірної України Сергій Ребров також додав, що "це був 11-метровий"

"Але це вирішуємо не ми. Напевно при перегляді VAR не побачили фолу. Там є люди, які дивляться", - сказав він. 

"Ніхто не хоче бачити команду, пограбовану так, як Україну пограбувала Італія. Вони однозначно повинні були отримати пенальті. Україну мотивувала війна, у них була мрія, але вона не втілилася в життя. Знову ж таки, будь все легко, це було б не мрією", - сказав, у свою чергу, президент "Наполі" (чемпіон Італії з футболу) Ауреліо Де Лаурентіс.

А тепер згадаємо скандальні слова президента УЄФА Александера Чеферіна перед матчем України проти Італії. Він, зокрема, заявив, що "Євро-2024 без Італії стане катастрофою". 

У цій ситуації також важливо згадати минулий рік і плей-офф відбору на ЧС-2022 з футболу. Матч України проти Уельсу і непризначений пенальті у ворота валлійців за очевидний фол проти Андрія Ярмоленка. 

Якось так співпало, що ці два епізоди дещо об'єднує. І мова не про те, що і там, і там був не поставлений очевидний пенальті, що вплинуло на результат гри. Об'єднує ці два випадки один і той же чоловік. І в матчі проти Уельсу, і в матчі проти Італії головним арбітром VAR, який і повинен був підказати головному арбітру поставити пенальті або подивитися повтор, був Хуан Мартінес Мунуера! 

Скріншот з сайту УЄФА
Скріншот з сайту УЄФА

Як так сталося? У таких моментах збігів не буває - цих людей призначає УЄФА. І виходить, що вони свідомо призначили на матч з Італією цього арбітра. Тепер Хуан Мартінес Мунуера - герой, який запобіг "катастрофі" - Італія все ж поїде на Євро-2024. 

А що Україна? Нас не пустили на ЧС-2022, нас не пустили на Євро-2024. Невже УЄФА не хоче бачити Україну на великих турнірах? Чи УЄФА не хоче бачити Україну на великих турнірах саме після початку повномасштабної війни? Чи хтось інший не хоче бачити Україну на великих турнірах і тисне на УЄФА? Питань багато, а відповіді... Висновки робіть самі.  

Плей-офф відбору на Євро-2024: що чекає Україну

У плей-офф відбору на ЧЄ збірна України зіграє або шляхом А, або шляхом б. Яким саме - вирішить жеребкування. 

Розглянемо детально обидва можливих варіанти розвитку подій. 

Шлях А:

Якщо за результатами жеребкування Україна піде цим шляхом, то нас чекає гра в півфіналі проти Вельсу. В іншій парі зустрінуться Польща та Естонія. 

Пройти цей відбір Україні цілком під силу. У нас вже є досвід гри проти Вельсу (та тоді ми програли, але не зовсім чисто, до того ж, тепер у цієї команди більше немає Гарета Бейла). Кадрово Вельс став слабшим. А збірна України, навпаки, додала. У нас з'явилося більше футболістів, стабільно грають на високому рівні в Європі, з'явився більш солідний тренер, починає з'являтися якийсь свій стиль гри. І найголовніше, команда Реброва показує, що вона може досягати результату. 

У фіналі плей-офф цим шляхом нас, ймовірно, чекатиме Польща. Практично немає сумнівів, що поляки зможуть пройти Естонію. Однак, зараз Польща переживає далеко не найкращий свій період. Там багато якісних футболістів, особистостей, проте там немає команди. Кожен грає сам за себе і, як результат, поляки не змогли потрапити на Євро-2024 з групи, де їх суперниками були Албанія, Чехія, Молдова і Фарери. Польща в цьому відборі жодного разу не змогла обіграти Молдову (2:3, 1:1). А це показник. 

Шлях Б:

Якщо жереб відправить "синьо-жовтих" в шлях Б, то там першим суперником українців стане національна команда Ізраїлю або збірна Боснії і Герцеговини. Якщо збірна України пройде у фінал, то там можлива зустріч або з Фінляндією, або з Ісландією. 

Цей шлях виглядає не таким грізним по іменах - все ж Польща і Вельс команди солідніші, ніж Ізраїль, Боснія і Герцеговина, Фінляндія або Ісландія. Проте, всі чотири команди є досить незручними суперниками. 

Головною складністю для України в плей-офф може стати те, що "синьо-жовті" погано грають спайки по два матчі в короткий період. Якщо подивитися на поєдинки відбіркового циклу, українці завжди краще грають першу гру, але важкувато виглядають у другій, яка грається через два-три дні. Фізично команда не може зіграти їх на однаково високому рівні. 

Приклад - матчі проти Північної Македонії та Мальти. Збірна України перемагає північномакедонців з рахунком 3:2, здійснюючи просто неймовірний камбек, а Мальту ми з великими труднощами перемагаємо з рахунком 1:0. Якщо згадати гру з мальтійцями, то вони створили великі проблеми "синьо-жовтим" і цілком могли забити. 

У плей-офф перерва між іграми чотири дні і це вже краще, буде час відновитися. Але слід пам'ятати, що спайки по два матчі поспіль українцям даються важко. Тренерський штаб збірної про це безумовно знає і, хочеться вірити, що Ребров знайде рішення цієї проблеми. 

Коли жеребкування плей-офф?

Жеребкування плей-офф відбудеться 23 листопада о 13:00 за київським часом.

Коли матчі плей-офф?

Матчі півфіналу плей-офф будуть зіграні 21 березня 2024 року. Фінальні ігри заплановані на 25 березня.

***

Збірна України не змогла отримати пряму путівку на Євро-2024. Проте, команда Сергія Реброва показала, що вона здатна домагатися результату. Багато хто скаржиться, що Україна не показала якоїсь видовищної гри і не "виносила" ту ж збірну Мальти в очних протистояннях, однак - і це головне - наша команда взяла максимум очок в дуелях з Мальтою і Північною Македонією. Крім того, Україні вдалося взяти очки в іграх з Англією та Італією. А постав суддя пенальті в епізоді з Мудриком, українці цілком могли перемогти чинного чемпіона Європи і отримати пряму путівку на Євро-2024. 

Сергій Ребров за короткий період часу виконав прекрасну роботу і зібрав команду, яка добивається результату. Так, ми не розносимо Мальту, ми не граємо в яскравий атакуючий футбол, але ми не збірна Бразилії, не Англія і так далі. 

Важливо пам'ятати і те, в якій ситуації знаходиться наша країна, в якому чемпіонаті грають футболісти і на яких стадіонах "синьо-жовті" грають свої домашні матчі. Грай би збірна у Львові, може, ми б і дотиснули італійців, взяли ті самі три очки... Також важливо враховувати логістику: команда постійно "на валізах"... А всі ці фактори впливають на результат. 

І, незважаючи на все це, Україна набрала стільки ж очок, скільки і чинний чемпіон Європи. Ми - на правильному шляху. Цій команді під силу пройти плей-офф і пробитися на Євро-2024. А чи хоче УЄФА бачити Україну на Євро-2024 і чи дозволить пройти? Це ми дізнаємося вже наступного року. Поки хочеться вірити в неприємні збіги, а не сплановані "палиці в колеса". 

Володимир Медяник

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся