Понад 40 країн, ймовірно, не підтримають участь РФ в Олімпіаді-2024 / фото REUTERS

Міністр спорту і туризму Польщі Каміль Бортничук впевнений, що кілька десятків країн об'єднаються, аби не допустити участі російських і білоруських спортсменів в Олімпійських іграх та інших великих спортивних заходах, поки війна в Україні триває.

"Я переконаний, що зустріч, запланована на 10 лютого, призведе до висновку, що більше 30 або, може бути, 40 міністрів спорту, в тому числі з США, Великобританії, Канади, Австралії та Японії, рішуче відкинуть ідею допустити спортсменів з Росії і Білорусі взяти участь в іграх", — заявив міністр у коментарі Reuters.

За його словами, можливий масовий бойкот Олімпійських ігор, які пройдуть з 26 липня по 11 серпня 2024 року в Парижі.

Відео дня

"Я не думаю, що нам доведеться приймати жорсткі рішення перед Олімпіадою, і, якщо ми будемо бойкотувати ігри, коаліція, частиною якої ми будемо, буде досить широкою, щоб проведення ігор стало безглуздим", – додав він. 

Напередодні міністри спорту Латвії, Литви, Естонії та Польщі випустили спільну заяву, в якій наголосили, що будь-які спроби Міжнародного олімпійського комітету повернути російських і білоруських спортсменів для участі в змаганнях, навіть під нейтральним прапором, повинні бути відкинуті.

Участь Росії та Білорусі в Олімпійських іграх 

26 січня Міжнародний олімпійський комітет заявив, що може допустити російських і білоруських спортсменів, які не підтримують війну проти України, на міжнародні змагання під нейтральним прапором.

Україна своєю чергою заявила, що бойкотуватиме змагання, на які допустять представників країни-агресора та Білорусі, що підтримує російську агресію проти України. Президент Володимир Зеленський закликав не допустити російських спортсменів на Олімпійські ігри в Парижі, це питання ставало предметом його розмови з французьким колегою Емманюелем Макроном. Голова МЗС Дмитро Кулеба звинувачував МОК у  готовності розтоптати могили тисяч убитих українців, щоб повернути росіян на змагання.

У МОК називали критику України "наклепницькою" і такою, що не сприяє "конструктивній дискусії" і запевняли, що санкції проти спортсменів з РФ і Білорусі збережуться.

Вас також можуть зацікавити новини: