Олімпійські ігри / Фото REUTERS

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) заявив про намір розглянути допуск спортсменів РФ і Білорусі до участі в міжнародних змаганнях.

Це стосується тих спортсменів, які дотримуються олімпійської хартії, тобто не підтримують війну в Україні, а також відповідають правилам Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА).

Відповідне рішення було прийнято за підсумками засідання виконкому Міжнародного олімпійського комітету.

Відео дня

В прес-релізі організації наголошується, що МОК висловлює повну підтримку і солідарність з Україною, а також не збирається знімати спортивні санкції проти РФ і Білорусі як держав-агресорів.

У той же час МОК готовий допустити російських спортсменів до змагань при дотриманні декількох умов.

  • Виступ у нейтральному статусі - без національних прапора, гімну та іншої символіки
  • Спортсмен не повинен бути помічений в активній підтримці війни в Україні
  • Регулярне проходження допінг-тестів

"Жоден спортсмен не повинен бути позбавлений права брати участь в змаганнях тільки через його паспорт", - сказано в заяві МОК.

Зазначається, що комітет проводитиме індивідуальні перевірки кожного спортсмена перш ніж давати йому право брати участь у міжнародних змаганнях.

Нагадаємо, в лютому минулого року МОК рекомендував міжнародним спортивним федераціям не допускати російських і білоруських атлетів до участі в міжнародних змаганнях через повномасштабну війну, яку РФ розв'язала проти України.

Однак у червні 2022 року президент МОК Томас Бах зробив резонансну заяву про те, що недопуск до змагань росіян і білорусів порушує принцип "спорт поза політикою" і унеможливлює "чесність проведення змагань".

Відомий український скелетоніст Владислав Гераскевич відреагував на заяву Томаса Баха, назвавши його слова "кроком до виправдання тероризму"

Вас також можуть зацікавити новини: