Вітчизняний футбол після чергової кваліфікації єврокубків занурився у внутрішні діалоги. Поразки минулих років також були неприємними, але цьогоріч український футбол неначе полетів стрімко у прірву.

Всі українські клуби, які брали участь у кваліфікації цього року - вилетіли. Ми маємо представництво лише "Шахтаря" у Лізі чемпіонів і "Зорі" в Лізі конференцій суто завдяки тим квотам, які вже були гарантовані УЄФА раніше. Тобто це результат попереднього багажу й далі буде гірше і гірше.

Цього року Україна вилетіла з топ-15 таблиці коефіцієнтів УЄФА, потенційно втрачаючи 5-те єврокубкове місце.

Відео дня

А "Дніпро-1" взагалі примудрився встановити унікальний антирекорд: "чорно-жовті" не виграли жодного зі своїх 8 матчів кваліфікації єврокубків – 3 нічиїх та 5 поразок. Дніпряни стали першим клубом в історії, який стартував з кваліфікації Ліги чемпіонів, але не вийшов навіть у Лігу конференцій, програвши всі три дуелі (без жодного виграного раунду). А "Динамо" вперше з сезону 2005/06 залишилося без євроосені - пройшло 17 років з моменту горезвісної поразки швейцарському "Туну".

Традиційна історія для наших команд - це розпочати кваліфікацію в турнірі рангом повище, програти і опуститися на сходинку нижче. Востаннє український клуб (за винятком "Динамо" і "Шахтаря") через кваліфікацію проходив в груповий етап єврокубків у 2014-му році - це був харківський "Металіст".

Після того нас періодично спіткали болючі вильоти від словацьких, чеських, фінських, шведських, кіпрських клубів. При всій повазі до цих країн, але внутрішні чемпіонати Фінляндії або Чехії не сильніші, ніж УПЛ. Проте, навіть з огляду на війну та інші соціально-економічні негаразди, можна було би не поступатися в єврокубках аж настільки часто. За розміром Чехія, як три українські області, але це не відчувається, якщо подивитися у таблицю коефіцієнтів УЄФА, де ми є сусідами (17 і 18 місця відповідно). 

За останні 8 років наші "Ворскла", "Колос", "Олександрія" та інші поступалися в кваліфікації єврокубків і це сприймалося як норма - неприємно, але звикли.

Безглуздо очікувати успіху від "Ворскли", у якої власник перебуває у міжнародному розшуку, від "Зорі", яка кожного літа змушена з новим складом перебудовуватися, від "Динамо", якому банально бракує майстерності виконавців і ставка робиться на "зелену" молодь і від "Дніпра-1", котрий залишився без спортивного директора і головного тренера просто на старті сезону.

Минулого року "Шахтар" дуже яскраво виступив у Лізі чемпіонів, коли з молодими українцями в складі безстрашно грав на рівних з "Реалом" і це нагадало "Динамо" Лобановського зразка 1997-1999 років. Особливої драми додавав той факт, що "Шахтар" феєрив у розпал повномасштабної війни РФ проти України. І навіть відсутність зіркових бразильців не вплинула на боєздатність команди - є в цьому свій шарм.

Проте не варто очікувати від наших клубів таких перформансів систематично. Для цього банально немає передумов. Залишається лише сподіватися на ситуативні успіхи, на вдалий жереб, на різного роду везіння. Але прямо зараз ми летимо у точку "Маріанський жолоб".

Для того, щоб виправити ситуацію, власникам клубів потрібно змиритися з неминучістю змінюватися і адаптовуватися.

Передусім, ключ до успіху - це реформа дитячо-юнацького футболу. Це гра в довгу, яка вимагає терпіння і відданості справі. Проте ця інвестиція в тому числі врятує наші клуби від ганьби на євроарені. 

Артем Будрін