МОК позбавив Лондон права прийняти кваліфікаційні турніри ОІ-2024 / фото ua.depositphotos.com

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) позбавив Великобританію права приймати кваліфікаційні турніри Олімпіади-2024 з нових олімпійських видів спорту.

Як повідомляє The Times, таке рішення було прийнято через позицію уряду Великобританії щодо російських і білоруських спортсменів.

Уточнюється, що британський уряд погодився допустити до участі в змаганнях представників країн-агресорів тільки при виконанні наступних умов: 

Відео дня
  • атлети з Росії та Білорусі повинні підписати особисте право на нейтралітет і погодитися не підтримувати війну в Україні
  • не підтримувати керівництво Росії, яке веде війну в Україні
  • не отримувати державне фінансування

У МОК вважають умови уряду Великобританії "дискримінаційними". 

"Ми вкрай розчаровані тим, що нам не вдалося провести олімпійську кваліфікаційну серію у Великобританії, як ми сподівалися.

Особливо прикро за британських спортсменів, які тепер позбавлені можливості поборотися за потрапляння в Париж перед пристрасною домашньою публікою", - заявив представник Британської олімпійської асоціації.

Варто відзначити, що офіційна позиція МОК щодо допуску російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань схожа з позицією уряду Великобританії. 

Нагадаємо, в березні цього року МОК рекомендував міжнародним федераціям допускати спортсменів РФ і Білорусі, але тільки в нейтральному статусі і при виконанні ряду умов

Проте, МОК все ж вирішив позбавити Лондон права прийняти кваліфікаційні турніри ОІ-2024. В організації це рішення пояснюють тим, що подібні вимоги уряду Великої Британії можуть поставити спортсменів у скрутне становище, якщо і коли вони повернуться до Росії, де протидія війні тепер є потенційним кримінальним злочином.

Додамо, що на Олімпіаді-2024 вперше будуть представлені брейк-данс і BMX-фрістайл. Кваліфікаційні турніри з нових видів спорту планувалося провести в Олімпійському парку Лондона в червні 2024 року. 

Де тепер проходитимуть кваліфікаційні змагання Олімпіади-2024 за новими видами спорту поки невідомо. 

Вас також можуть зацікавити новини: