Ігор Гоцул / фото УНІАН, Олександр Прилепа

Колишній заступник міністра спорту України та екс-президент легкоатлетичної Федерації України Ігор Гоцул прокоментував звинувачення Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) на адресу Національного антидопінгового центру України (НАДЦУ).

У коментарі meta-ratings.com.ua Гоцул підкреслив, що виконком WADA обов'язково розгляне "українське питання" і з урахуванням наявних обставин "є велика ймовірність, що наш центр визнають невідповідним кодексу".

"Кодекс WADA в свою чергу передбачає обмеження для спортсменів з певних країн, в яких антидопінгові центри не відповідають кодексу WADA", - додав він.

Відео дня

За словами Гоцула, можуть бути введені наступні обмеження:

"Ці обмеження полягають у наступному: по-перше, на території країни не можуть проводитися міжнародні змагання, чемпіонати і турніри, по-друге, спортсмени таких країн не можуть брати участь у міжнародних змаганнях за межами країни. По-третє, результати спортсменів на внутрішній арені можуть не визнаватися на міжнародній арені".

Що стосується того, чи можуть бути застосовані санкції до України вже перед зимовою Олімпіадою-2022, Гоцул відповів:

Читайте такожУкраїнських спортсменів можуть відсторонити від міжнародних змагань після звинувачень WADA

"Це залежить від того, в який термін WADA розгляне підсумки розслідування по Україні та винесе рішення щодо покарання. Я не виключаю, що це відбудеться дуже швидко і незабаром. У зв'язку з цим дійсно стане питання про участь українських спортсменів у зимовій Олімпіаді".

За словами Гоцула, подальший процес відновлення НАДЦУ в правах може зайняти не менше року, а оскаржувати рішення в суді не буде сенсу:

"Потрібно бути чітко впевненим у своїх аргументах. Я в даному випадку їх не бачу, тому що порушення з боку України очевидні".

Україну звинуватили в порушенні антидопінгових правил: подробиці

  • Всесвітнє антидопінгове агентство провело розслідування під назвою "Операція Геркулес", яке стартувало ще у 2019 році.
  • В ході вивчення матеріалів справи було виявлено, що НАДЦУ з 2012 року міг заздалегідь повідомляти спортсменів про збір допінг-проб, що є порушенням антидопінгових правил.
  • За підсумками розслідування WADA винесе вердикт щодо України.
  • Після звинувачень WADA два керівники НАДЦУ пішли у відставку.