Жозе Моурінью / фото REUTERS

Легендарний португальський тренер Жозе Моурінью проаналізував поразку Англії в фіналі чемпіонату Європи. Він вбачає проблему в тому, що досвідчені футболісти відмовилися бити пенальті, а вирішальні удари в серії одинадцятиметрових завдавали молоді гравці.

Варто зазначити, що керманич англійської збірної по-своєму прокоментував цю невдачу.

Моурінью для The Mirror розібрав цю ситуацію на атоми:

Відео дня

"Я хотів би сказати про момент, який мені як тренеру залишився незрозумілим, а саме заміну Вокера і Хендерсона на Решфорда і Санчо. Перед розіграшем кутового ви втрачаєте двох хороших захисників і міняєте їх на двох гравців, яким потрібно вливатися в гру, та ще й не захисників. Англія могла програти ще тоді. Я цього не міг збагнути".

"Потім вибір пенальтистів. Думаю, складно погодитися, особливо з тим, що бив останнім Сака. Це занадто складно для молодого хлопця. А гравці, які повинні були бути там, втекли від відповідальності. І оскільки Саутгейт чесний хлопець, який захищає своїх футболістів, я не вірю, що Гарет коли-небудь скаже, що гравець A або гравець B уникнув відповідальності, сховався або сказав, що не готовий".

"Тому що я на 100 відсотків упевнений, що один гравець, який міг бути в цій команді, не був у ній, тому що у 1/8 фіналу чемпіонату світу-2018 відмовився пробити пенальті. Іноді такі ситуації трапляються, і чесні люди, такі як Гарет, не викривають гравців".

"Неважливо, великий ти гравець чи ні, в цій ситуації де був Стерлінг? Де був Стоунз? І де був Люк Шоу?"

"І чому Хендерсон або Вокер не залишилися на полі, тому що насправді Решфорду і Санчо дуже, дуже важко вийти й виконати пенальті після одного дотику до м'яча. А довіряти вирішальний пенальті Сака - думаю, для нього це занадто", - поділився думками "Особливий" Жозе.

Нагадаємо, що Моурінью з нового сезону розпочне роботу в знайомій для себе Серії А.

Читайте такожЛідер збірної Португалії став найкращим бомбардиром Євро-2020 та встановив рекорд

Італія - Англія: підсумки фіналу

  • Збірна Італії вдруге в історії стала чемпіоном Європи.
  • Італія виграла Євро вперше за 53 роки. Це рекордна перерва між перемогами на чемпіонаті Європи.
  • Італія стала четвертим багаторазовим чемпіоном Європи після Німеччини (3 титулу), Іспанії (3) і Франції (2).
  • Збірна Англії вперше грала в фіналі чемпіонату Європи.
  • Люк Шоу забив найшвидший гол у фіналах чемпіонатів Європи - йому знадобилася 1 хвилина 57 секунд.
  • Леонардо Бонуччі в 34 роки й 71 день став найстаршим автором голу у фіналах Євро.
  • Бонуччі встановив новий рекорд збірної Італії за кількістю ігор на чемпіонатах Європи - 18. Він обійшов Джанлуїджі Буффона.
  • Італія - перша команда в історії, яка виграла дві поспіль серії пенальті на чемпіонатах Європи.
  • Італія не програє вже в 34 матчах поспіль. Від повторення світового рекорду (його ділять Іспанія та Бразилія) її відділяє один матч.