Андрій Павелко / фото УАФ

Справа функціонерів УАФ більше схожа на поганий футбольний матч, у якому заздалегідь відомі результати, враховуючи ставку на додатковий час та пенальті. Команда свідомо затягує судові справи та заважає працювати прокурорам і слідчим, але ці дії мають чіткі й логічні пояснення.

Журналісти FootballHub спробували розібратися, що ж відбувається з резонансною справою у судах. Наразі президент Української асоціації футболу Андрій Павелко, генеральний секретар УАФ Юрій Запісоцький та фінансова директорка УАФ Євгенія Сагайдак фігурують у кількох кримінальних справах.

Справа №1: про фіктивну закупівлю морепродуктів та елітних сортів чаю на кошти FIFA та УЄФА, які були призначені на розвиток дитячого футболу. У цій справі Андрій Павелко проходить як свідок, а от його підлеглі Юрій Запісоцький та Євгенія Сагайдак - підозрювані. Перша інстанція - Голосіївський суд столиці, обрав фігурантам запобіжні заходи: Запісоцькому "особисте зобов’язання", а для Сагайдак - домашній арешт. За версією слідства, Запісоцький підписував інвойси, а Сагайдак проводила їх через бухгалтерію. Цікавим фактом є те, що по одній і тій самій справі та за однаковою статтею кримінального кодексу і такими ж доказами фігуранти отримали різні запобіжні заходи. 

Відео дня

Прокурору та слідчим таке покарання здалося недостатнім, тож наступного дня після оголошення ухвали вони подали апеляційну скаргу. Правоохоронці простять суд посилити запобіжні заходи Запісоцькому та Сагайдак. 

За нормальних умов, апеляційну скаргу мали б заслухати протягом 5-10 днів, але враховуючи, що це не типова справа, а пов’язана зі світом футболу - почались маніпуляції. Апеляційне засідання по зміні запобіжного заходу Юрію Запісоцькому переносили 4 рази, адже тричі адвокати підозрюваного не з’явились до залу суду. 

Першого разу вони нібито не встигли ознайомитись зі справою (хоча насправді ведуть це провадження з 2018 року), посилаючись на відсутність електроенергії, а другого і третього разу вони "не встигли", тому що були зайняті на іншому процесі. Суддя Юрій Слива, який головує у цій справі, вирішив не грати за правилами представників захисту підозрюваного та заявив, що у разі чергової неявки адвокатів Запісоцькому призначать безоплатних державних захисників. 

На четвертий раз адвокат Запісоцьокого таки не з’явився в апеляційний суд, заявивши, що він нібито подав апеляційну скаргу за цією справою в суд першої інстанції – до Голосіївського, через що був зайнятий цією справою там. Своєю чергою, генсек УАФ під протокол повідомив суду, що не знав про те, що його адвокат подавав апеляцію.

Засідання у черговий раз відклали ще на декілька днів, а Запісоцькому, як і обіцяв суддя, призначили безоплатного державного адвоката, якому, відповідно, потрібен час, аби ознайомитися зі справою. Із цього випливає, що якщо навіть справу і слухатимуть, то це відбудеться вже після того, як спливе запобіжний захід. І поки справа буде в апеляції – слідчий суддя Голосіївського суду не матиме змоги подовжити цей запобіжний захід.

Схожа історія і з апеляційною скаргою фінансової директорки Євгенії Сагайдак. За півтора місяці після призначення домашнього арешту Апеляційний суд так і не розпочав слухання цієї справи. Відмінність лише одна - справа не доїхала із Голосіївського суду до Апеляційного. Відповідно, не маючи документів, головуючий суддя Валерій Лашевич так і не зміг відкрити засідання. 

Справа №2: про будівництво заводу із виробництва штучного покриття для футбольних полів. Вона вже цікавіша за попередню, адже підозрюваних двоє: голова УАФ Андрій Павелко та знову ж таки Юрій Запісоцький. Підозру їм оголосили в один день, обирати запобіжний захід для них також мали в один день, спочатку Запісоцькому, а згодом - Павелку. Засідання по Запісоцькому тривало понад 6 годин, а вже близько 20:00 суддя оголосила про арешт із можливістю внести заставу у розмірі 9,88 мільйони гривень. Ніч Юрій Запісоцький провів у Лук’янівському СІЗО.

Наступного дня аналогічний запобіжний захід отримав і Андрій Павелко. Але тут трохи цікавіше - Павелко привів із собою на засідання своїх підлеглих по асоціації - футбольних легенд на чолі з Олегом Блохіним та Ігорем Білановим, які, за задумом, мали взяти його на поруки, проте суддя діяла рішуче і значно прискорила розгляд. Зрештою, Андрій Васильович отримав від суду аналогічне рішення - тримання під вартою або внесення застави. 

Протягом дня УАФ сплатила заставу, віддавши за двох своїх функціонерів 19 мільйонів 760 тисяч гривень, які мали піти на дитячі футбольні майданчики та інші витрати на футбол. Але УАФ вирішили інакше і виклали ці кошти за свободу Павелка та Запісоцького. 

12 грудня суд мав розпочати слухання апеляцію щодо запобіжного заходу Андрія Павелка, але засідання так і не почалося. Причина банальна - Печерський суд столиці за два тижні не зміг передати папки зі справою про викрадені кошти на будівництві заводу до апеляційного суду. Засідання відкладене на 4 січня 2023 року, що дуже схоже зі справою Сагайдак. 

Журналісти поспілкувалися із досвідченими адвокатами, які розповіли, що у цій справі навіть неозброєним оком помітно, що захисники підозрюваних намагаються затягнути процес будь-якою ціною. Із великою вірогідністю, на одне із наступних засідань "не з’являться" вже самі підозрювані, швидше за все, посилаючись на проблеми зі здоров’ям. До слова, наближені до правоохоронних органів Telegram-канали писали, що у пана Запісоцького є "хороший друг", який працює лікарем у столичній Феофанії. Це лише припущення, але до подібні дії вже траплялися під час засідань Романа Насірова, Петра Мельника чи Геннадія Корбана. Це може допомогти виграти кілька тижнів, але цікаво: підозрювані будуть на інвалідних візочках чи приїдуть у зал суду одразу у кареті "швидкої". 

Ще одним елементом процесуальної гри, який спробують розіграти підозрювані - конфлікт адвокатів, державних та приватних. Першого призначив суд, а приватні мають чинний договір, словом - конфлікт на поверхні. Вирішувати його будуть за рахунок перенесення судових засідань, адже вигідно затягнути справу. 

Коли слідство розслідує злочин, у справі має бути не лише підозрюваний, але й потерпілий. Наразі у цих двох справах є "заявник", тобто той, хто написав заяву про злочин, є – "підозрюваний", а ось із "потерпілим" проблема. За логікою "потерпілий" - це сама УАФ. Це розуміють слідчі, прокурори, судді та підозрювані з адвокатами. Але юридично УАФ не є потерпілою і поки Андрій Павелко керує асоціацією, відповідно, і процесуальний статус УАФ не змінюється.

Розглянемо ситуацію: незабаром вибори президента УАФ, хоча термін правління Павелка завершився рік тому, тож потрібно проводити нові вибори. За правилами, про вибори президента асоціації футболу України усіх учасників процесу голосування мають повідомити за 50 днів. Тому цей час потрібен теперішній команді, аби провести ці вибори і маючи абсолютну і керовану більшість у виконкомі федерації - продовжити термін правління великого поціновувача елітних морепродуктів та чаю Андрія Павелка ще на 5 років.