Програма "Гроші" випустила чергове розслідування про зловживання в українському футболі. 

Журналісти програми отримали доступ до відео з засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності, яке відбулося за 2 тижні до повномасштабного вторгнення. На цьому відео прокурор Герпрокуратури розповідає, що, починаючи з 2016 по 2017 роки, компанією "Newport Management Limited" було отримано понад 4 млн євро від УЄФА. Ці гроші - компенсація за участь збірної в ЄВРО-2016. Після чого було підготовлено 18 розпоряджень на загальну суму 3,2 мільйони євро. Далі кошти були сплачені за велику кількість чаю, кави, електротехнічного обладнання. 

Як відомо, нардеп від БПП Андрій Павелко став президентом ФФУ у березні 2015 року. У 2019 році, коли Федерацію футболу перейменують в Асоціацію, Андрій Павелко стає футбольним функціонером міжнародного рівня - його обирають головою одного з комітетів УЄФА.

Але кількість корупційних скандалів за його участі та звинувачень на його адресу під час діяльності на посаді в ФФУ, а потім УАФ вийшла на такий рівень, що довелося втручатися Верховній Раді, котра своєю постановою створила парламентську слідчу комісію, яка почала свою діяльність у жовтні 2019 року щодо розслідування можливих фактів корупції Федерації Футболу під керівництвом Андрія Павелка.

Чим більше члени комісії вникали у фінансові справи Української асоціації футболу - тим більше корупційних таємниць спливало на поверхню.

Одна з них - купівля 30 тонн елітного чаю, 10 тонн кави та понад 2 тонн елітних морепродуктів на мільйони доларів, про які розповів прокурор Герпрокуратури на Комітеті з питань правоохоронної діяльності всього за 2 тижні до початку повномасштабної війни. Ці мільйони - це гроші, які мали б піти на зовсім інші цілі.

Як встановила слідча комісія Верховної Ради, генеральний секретар ФФУ Юрій Запісоцький, який отримав право підпису для компанії "Newport Management Limited" після відсторонення віце-президента Олександра Бандурка ФФУ (який відмовився підписувати сумнівні документи), у 2016 році підписав 18 розпоряджень на проведення "Newport Management Limited" платежів на суму 3,27 млн євро, які пішли на дуже дивні закупки.

Так, з березня по листопад 2016 року, відповідно до розпоряджень ФФУ, підписаних Запісоцьким, "Newport Management Limited" купує морепродукти, зокрема, м’ясо тунця, майже 2000 порцій молюсків Абалоне, блакитних крабів на 661 тисячу 020 євро. У цей же період Федерації Футболу знадобилося десять з половиною тон кави вартістю в 1 мільйон 218 тисяч 630 євро. Чаю придбали чи то просто оплатили на офшорні компанії, 30,5 тонн на суму 375 тисяч 194 євро.

І, мабуть, щоб не темно було їсти це все - електрообладнання, зокрема освітлювального, на 390 тисяч євро. Також "платили" за  транспортні послуги. Загальна вартість за всіма цими позиціями - 3 мільйони 270 тисяч.

На засідання слідчої комісії Верховної Ради викликали навіть кіпріота Андреаса Лемесоса Софокулеуса, який є директором Newport Management Limited. І він підтвердив, що ці зловживання дійсно були, що підтверджено аудитом і про що подані повідомлення в правоохоронні органи України та Кіпру.

Сума, яку називає директор "Newport Management Limited", – ще більша, ніж 3.2 млн євро. А компанії, на які гроші перераховувались – мають кримінальний шлейф.

Але підозри Запісоцькому та фінансовому директору асоціації Євгенії Сагайдак припадають пилом вже більше року в Генеральній прокуратурі.