Наприкінці минулого тижня група 1+1 media та Національна федерація фехтування України в межах проєкту "Спортивний фронт" закликали Міжнародну федерацію фехтування не допускати росіян і білорусів до змагань.

Передумовою звернення стало проведення конгресу Міжнародної федерації фехтування, під час якого розглядався подальший статус участі спортсменів з росії та білорусі в змаганнях та турнірах, а також ратифікація рішення Виконавчого комітету щодо призначення тимчасового президента. Раніше FIE очолював російський мільярдер Алішер Усманов.

Загалом відкритий лист зібрав понад 200 підписантів, серед яких медійники, спортивні журналісти, члени Національної федерації фехтування, тренери, багаторазові чемпіони-фехтувальники, судді міжнародної категорії та кандидати наук з фізичного виховання та спорту. Вичерпна інформація щодо підписантів розміщена в документі за цим посиланням

Відео дня

До того ж під час самого конгресу, 26 листопада, у швейцарській Лозанні перед світовою спортивною спільнотою виступила амбасадорка проєкту "Спортивний фронт", українська фехтувальниця на шаблях, олімпійська чемпіонка Ольга Харлан. 

Так, відсторонення росіян та білорусів від участі в міжнародних змаганнях триватиме попередньо до березня. Після цього буде скликано позачерговий конгрес, на якому відбуватиметься голосування щодо подальшого статусу участі спортсменів з росії та білорусі в фахових змаганнях.

"російські та білоруські спортсмени зможуть повернутися у великий спорт тільки тоді, коли їхня "шваль" піде з нашої землі. Вони не мають права говорити про те, що не причетні до влади. російські спортсмени тиснуть путіну руки, отримують від нього заробітну плату. Поки триває повномасштабна війна, вони не мають права брати участь у змаганнях та взагалі кудись виїжджати", – розповіла Ольга Харлан в інтерв’ю "Спортивному фронту". 

Група 1+1 media спільно з Національною федерацією фехтування України висловлює вдячність всім небайдужим журналістам, медійникам, представникам спортивних організацій та асоціацій з усього світу за підтримку України на спортивному фронті.  

Довідка 

Проєкт групи 1+1 media – "Спортивний фронт" – масштабна комунікаційна кампанія, а також серія ініціатив, відеороликів та акцій, покликаних привернути увагу міжнародного спортивного комʼюніті до війни в Україні. У мережі вже доступні сім відеороликів, героями яких стали легендарний футболіст Андрій Шевченко, чемпіон світу з дзюдо Георгій Зантарая, бронзова призерка Олімпійських ігор Ганна Різатдінова, бронзовий призер Олімпійських ігор Станіслав Горуна, легендарний голкіпер Олександр Шовковський, олімпійський чемпіон і срібний призер Олімпійських ігор 2016 Олег Верняєв, олімпійська чемпіонка Ольга Харлан.