Олександр Свищев / фото fakty.ua

Цього разу змагання зібрали 12 команд: Чехія, Словаччина, Бельгія, Швейцарія, Англія, Єгипет, Австрія, Уельс, Литва, Великобританія U-19, Україна, ПАР. Країни-учасниці будуть розділені на чотири групи по три команди, після чого суперники зіграють за коловою системою в рамках груп.

За словами глави Федерації водного поло України Олександра Свищева, збірна України знаходиться в Брно з 23 листопада, де проходить адаптацію і тренується перед турніром.  До складу команди увійшли вихованці найсильніших ватерпольних шкіл Львова, Одеси, Харкова та Маріуполя. Ознайомитися з поіменним складом збірної можна тут.

Глава Федерації ватерполо Олександр Свищев впевнений, що українська збірна підготовлена до "Ліги націй" на високому рівні, що дає велику надію на впевнену перемогу.

Відео дня

"Наша збірна поїхала в Брно, щоб виграти турнір. Упевнений, і гравці, і тренери до цього готові. Всі розуміють, що "Ліга націй" - це основний етап підготовки до чемпіонату Європи, який в лютому наступного року пройде в Ізраїлі. Тому нам потрібна перемога", - сказав Олександр Свищев.

Після поточного раунду кращі команди з кожної групи сформують групу E, другі місця - групу F, а треті – групу G. команди в цих групах також зіграють між собою за коловою системою і визначать остаточні позиції в турнірній таблиці.

"Ліга націй" в середині 1990-х була відома як Кубок Північного моря. Тоді низка західноєвропейських федерацій (Ірландії, Бельгії, Швеції, Англії та Шотландії) влаштували Дружній турнір з водного поло серед чоловіків. У наступні роки деякі команди вибули, поступившись місцем Данії, Швейцарії, Португалії та Чехії. Тоді турнір став розцінюватися як сильна підготовка для країн, які брали участь у чемпіонатах Європи "В". У 2016 році чемпіонати були скасовані та було ухвалено рішення ввести турніри з водного поло для країн "В". До групи увійшли чотири країни: Чехія, Ірландія, Данія і Швейцарія. Все почалося з чоловічого турніру шести націй. Але згодом його перейменували в Кубок Ліги націй і провели перший чоловічий турнір 8 націй в Ірландії. У 2015 році кількість учасників збільшили, додавши жінок та юніорів. У вересні 2020 року в Празі вперше пройшов турнір серед дівчат-юніорів, в якому взяли участь 10 країн. Півроку потому, вперше в історії Ліги націй, під патронатом Len відбувся жіночий турнір у Празі.