Андрій Павелко, будучи одночасно керівником УАФ (на той час ФФУ) та народним депутатом - у Верховній Раді та бюджетному комітеті ВР голосував за чималу кількість питань, пов’язаних із футболом. Починаючи від програми із футбольними майданчиками, де штучну траву виробляв завод "ФФУ Продакшн" та завершуючи законопроектами, пов’язаними з проведенням Фіналу Ліги чемпіонів UEFA 2018, який проходив у Києві.  

Доволі часто рішення, які приймалися у ВР та за які голосував депутат Андрій Павелко, не повідомляючи про конфлікт інтересів, мали реальний грошовий вимір. 

Так, проведення фіналу Ліги Чемпіонів UEFA у Києві у 2018 році –  це було не лише про футбол і фанатів, а й про бюджетні гроші. Так, ТОВ УАФ Маркетинг, яке сплатило майже 20-мільйонну заставу за Андрія Павелка та Юрія Запісоцького, у 2018 році отримало 25 мільйонів гривень з бюджету столиці

На початку 2019 року в НАЗК склали одразу 13 протоколів стосовно конфлікту інтересів президента УАФ Андрія Павелка. Це адміністративні правопорушення, у випадку підтвердження яких особа автоматично потрапляє до реєстру корупціонерів. 

З такою кількістю протоколів Андрій Павелко міг би вже очолити реєстр, але він продовжив очолювати Українську асоціацію футболу. Усі  13 протоколів не встигли або не захотіли розглянути в суді через терміни. 

Як зазначає юрист Павло Богомазов, "якщо немає рішення по справі, тобто встановлення вини – не вноситься інформація в цей реєстр". І легендарний Печерський районний суд міста Києва прийняв рішення про закриття справ без розгляду. 

Після складання протоколу в НАЗК на його подання до суду і розгляд є три місяці. Спільно з адвокатом журналісти більш детально вивчили усі судові рішення, щоб зрозуміти, де ці 3 місяці були протоколи і чому їх не розглянули. Виявилось, що причин кілька. Перша та основна – зволікання НАЗК.  Як мінімум 4 із 13 протоколів в тримісячний термін навіть не доїхали до суду. 

"Чотири протоколи з запізненням подали НАЗК, до суду тут не може бути ніяких претензій, і зі сторони суда ніякого затягування не було. Там по 5-6 місяців НАЗК пропустили подачу. Це питання до відповідних працівників НАЗК", - коментує юрист Павло Богомазов .

Журналісти програми "Гроші" звернулися до НАЗК із проханням пояснити, чому вийшло так, що протоколи є, а рішень по ним немає, але станом на зараз відповідь від НАЗК так і не отримали.  

Але навіть після того, як терміни спливли, суд міг і мав право розглянути факти, викладені у протоколах, але цього не сталося. Залишити без розгляду – це найкращий варіант для президента УАФ Андрія Павелка. Адже його не тільки не притягнули до відповідальності, але й вирішили не встановлювати достовірність фактів, викладених НАЗК, а відповідно не внесли в реєстр корупціонерів.

Якщо із 4 протоколами є зволікання з боку НАЗК, то ще по 9 протоколам були пропущені строки через суддів Карабань, Шапутько, Білоцерківець Печерського районного суду міста Києва, які просто закрили справи без зʼясування деталей.

Нардеп Григорій Мамка коментує: "Ви уявляєте голову бюджетного комітету, який кожен рік верстає бюджет для всіх державних органів? НАЗК ж там, судова гілка влади там, правоохоронні органи там". 

І дійсно, протоколи були складені за місяць після того, як був затверджений бюджет. Варто зазначити, що на той час Андрій Павелко був головою бюджетної комісії ВР і мав безпосередній вплив на розмір фінансування як НАЗК та судів, так і прокуратури. 

Є дуже висока ймовірність, що сваритися з головою бюджетного комітету, який і в 2020 мав би формувати бюджет – ніхто не хотів, тому затягнути строки було простіше. Не був проти і прокурор Роман Сказко. Як зазначено у реєстрі, "Прокурор підтримав клопотання особи, на яку складено протокол про адміністративне правопорушення, його захисників, та вважав наявними підстави для закриття провадження у справі у зв`язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення, посилаючись на те, що припинення провадження та його закриття з цієї підстави прямо передбачені ст. 247 КУпАП". 

Але юрист Богомазов коментує, що прокурор мав можливість наполягати все одно на розгляді справи і встановленні факту винний чи не винний.

Журналісти надіслали запит до прокуратури, але відповідь так і не отримали. 

Через те, що ці факти не були підтверджені чи заперечені в суді, тепер вони не можуть бути додатковими доказами у вже кримінальних провадженнях, де фігурує Андрій Павелко та його найближче оточення. І позитивне рішення судів, вважає адвокат, вже тоді могло б прискорити кримінальні справи, які дійшли до суду тільки зараз. 

"Прокурор, слідчий чи навіть суддя візьмуть рішення з адміністративної справи і скажуть: "дивіться, тут вже встановлено – ви винні". Тому кримінальне провадження набагато легше, швидше буде рухатися. Для обвинуваченого ймовірність вища, що його, на основі цього рішення, будуть притягати до певного виду кримінальної відповідальності", - розповідає юрист Павло Богомазов.

Кримінальних проваджень, у яких керівник УАФ Андрій Павелко скоро може отримати підозри, ще залишається багато. Наявність чи відсутність конфлікту інтересів, ймовірно, буде розглядатися вже в кримінальних процесах. Але замість того, щоб відсторонитися на час розгляду справ разом зі своїми спільниками, президент УАФ шантажує проведенням ЧС-2030 і намагається будь-що втриматися в кріслі.