Журналістам програми "Гроші" стали відомі подробиці однієї з найгучніших кримінальних справ, у якій фігурує топ-керівництво Української асоціації футболу. Йдеться про так званий "Завод Павелка".

У грудні цього року буде 5 років, з дня, як запрацював завод "ФФУ Продакшн" (ФФУ - Федерація футболу України) з виробництва штучного покриття для футбольних майданчиків. Після того, як за будівництво проголосував народний депутат і тоді ще очільник ФФУ Андрій Павелко, завод став тією самою куркою, яка приносить золоті яйця. На будівництво заводу нардепи виділили з бюджету України сотні мільйонів гривень. Не в останню чергу через те, що Андрій Павелко очолював бюджетний комітет ВР. 

"Павелко, який обіймав цю посаду, мав всі ричаги, щоб в державний бюджет записати "мільярд гривень для купівлі штучної трави для покриття футбольних майданчиків". І хто б йому заперечив, бо від його підпису залежали і чиїсь інші "хотєлкі", які також записувались в держбюджет", - коментує журналіст, експерт з тендерних закупівель Юрій Ніколов.

Відео дня

Журналісти вже неодноразово робили розслідування про те, як "кучерява трава" від заводу ФФУ стала чи не єдиною, яку можна було використовувати на українських штучних футбольних майданчиках. Навіть депутати Верховної Ради 6 місяців розбиралися у цьому питанні в межах спеціальної Тимчасової слідчої комісії (ТСК).

Втім, в усіх випадках де-юре очільнику Української асоціації футболу Андрію Павелку вдавалося виходити сухим із води, бо підписантом документів був не він, а генеральний секретар УАФ Юрій Запісоцький, який 18 жовтня отримав підозру під час виїзду за кордон і по якому наразі тривають суди.

Але під час роботи ТСК були досліджені матеріали, що безпосередньо вказують на Андрія Павелка як автора цієї схеми. Йдеться про свідчення представників компаній, які продали лінії заводу ФФУ через "компанію-прокладку" в Обʼєднаних Арабських Еміратах. 

Так, усе обладнання для заводу Андрія Павелка закуповувалося у трьох компаній: "Eco Green Equipment" (США),  "Tufting Machinery Services Ltd" (Великобританія) та "Campen Machinery A/S" (Данія). В останній момент між "ФФУ Продакшн" та цими виробниками з’явився посередник "S.D.T FZE" (ОАЕ), якому заплатили 158 мільйонів 700 тисяч гривень замість 132 мільйонів 200 тисяч, які дійшли до європейців та американців. Таким чином, чистий прибуток арабських бізнесменів, які, судячи з фотодоказів, мають дуже теплі стосунки з Андрієм Павелко, становив 26 мільйонів 400 тисяч гривень, тобто близько мільйона доларів за тодішнім курсом.

Під час роботи ТСК розглядалися матеріали допиту свідків – представників компаній, які виробляли складові заводу. Зокрема, є витяги з допиту директора "Campen Machinery A/S" Арне Крістенсена, де він розповідає, що про те, що завод купуватимуть через фірму з ОАЕ, дізнався вже на завершальному етапі.

"Свідок пояснив, що у червні 2016 року вони думали, що були вже дуже близько до підписання договору, і компанія "Campen Machinery A/S" уклала проєкт договору. Договір мав бути оформлений на нову компанію, яка виступала покупцем, тому на бланку договору було вказано "нова компанія". Однак в договорі фігурантом виступав все той же Андрій Павелко. Після червня 2016 року стало відомо, що в ролі "нової компанії" до угоди приєдналася компанія "S.D.T FZE", - йдеться у звіті з допиту свідка. Примітно, що якраз у червні 2016 року було створено "ФФУ Продакшн".

Коли скандал вийшов у публічну площину, ФФУ намагалася переконати громадськість, що "компанію-прокладку" додали через логістичні проблеми у Великобританії, Данії та США на прохання німецького виробника штучного покриття "Politan", під чиїм брендом і робили траву для полів. Тобто майже мільйон доларів, за які можна було б збудувати понад 20 футбольних майданчиків, просто злили в офшор.

Відповідь на питання, хто залучив компанію з ОАЕ, дав Рубі Корнеліус Ніколас Фінкер, директор "S.D.T FZE", якого допитали прокурори з ОАЕ на запит української сторони. На запитання прокурора, хто з представників "ФФУ Продакшн" та "Спорт технології" звертався до компанії "S.D.T FZE" заради придбання техніки та матеріалів для виробництва штучного газону, Рубі Корнеліус Ніколас Фінкер відповів, що компанія спочатку працювала з головою Української Асоціації Футболу Андрієм Павелком, далі з секретарем асоціації Юрієм Запісоцьким. Також директор "S.D.T FZE" повідомив, що представники компанії особисто зустрічалися з Андрієм Павелком під час його неофіційного візиту в Дубай. 

З початку 2020 року ці покази знаходяться в Генеральній прокуратурі України. Документи навіть свідчать про те, що частину договорів з "S.D.T FZE" підписував особисто Андрій Павелко. Попри те, що зазвичай Павелко сам майже нічого не підписував, а просив це робити своїх заступників. На думку журналістів, буксування справи могло бути повʼязано із призначенням ще за часів Порошенка одним із віце-президентів ФФУ керівника спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Наразі ситуація зрушила з місця. Нагадаємо, 18-го жовтня, за офіційною інформацією, отриманою журналістами, у будинку Андрія Павелка відбулися обшуки. Президент УАФ поки що у корупційній справі має статус свідка.