17 січня у Києві пройшла презентація книги "Історія українського карате: з підвалу до олімпійського п’єдесталу". Це проект Української Федерації Карате (УФК), який освітлює більш ніж піввіковий шлях карате в Україні радянських часів та періоду незалежності.

Видання є першим у своєму роді: за останні десятиріччя видано чимало книг про карате, втім вони були присвячені методиці та техніці цього бойового мистецтва, проте не вміщували системних історичних оглядів – хіба що нариси персонального або регіонального характеру.

У виданні, ілюстрованому раритетними фото, показано процес становлення карате на теренах України, його провідних учасників – спортсменів, тренерів, організаторів, головні досягнення українських каратистів на внутрішній арені та великих міжнародних турнірах. Книга також містить унікальну історичну статистику.

Відео дня

Книгу "Історія українського карате" презентували президент УФК Іван Дутчак, автор – відомий спортивний журналіст Ігор Левенштейн та капітан національної збірної України Станіслав Горуна.

Іван Дутчак підкреслив, що історія українського карате була непростою та драматичною – адже цей вид спорту за радянських часів багато років перебував під забороною.

На заході, який відбувся у музеї Klitschko Expo (НСК Олімпійський), були присутні чимало героїв книги. Серед них, зокрема, Петро Шерекін – переможець першого чемпіонату України (1979); Валерій Галан, легендарний сенсей, який тренував майбутніх засновників УФК; Сергій Левчук – перший президент УФК, член виконкому Європейської федерації карате, та інші.

"Мені досі дивно бачити, що карате сьогодні є легальним та популярним видом спорту, а книгу про карате в Україні видають та презентують без страху покарання", - зізнався Петро Шерекін.

"Збережена історія українського карате це привід пишатися нашими досягненнями, прагнути розвивати наш вид спорту й стрімко рухатися вперед, збагачуючи українську спортивну скарбницю новими трофеями", - сказав Іван Дутчак.

Зауважимо, що за останні десять років українські каратисти, які виступають під егідою Всесвітньої федерації карате (WKF), здобули велику кількість нагород чемпіонатів світу та Європи, Всесвітніх та Європейських ігор, етапів Прем’єр Ліги та Серії А, світових та європейських молодіжних чемпіонатів. На Олімпійських іграх 2020 у Токіо Анжеліка Терлюга виборола срібло, а Станіслав Горуна – бронзу. Провідні каратисти України посідають високі місця в рейтингах WKF. Україна сьогодні входить до топ-десятки лідерів світового карате.