Сходження відбулось о 7:00 28 вересня 2023 року / фото Антоніна Самойлова

Перша українська альпіністка, що двічі піднялася на Еверест, Антоніна Самойлова виконала сходження на гору Манаслу (8163 метрів). Вона стала першою українкою, що зійшла на цей восьмитисячник у Гімалаях. До цього на вершині Манаслу побували 20 українців (20 чоловіків).

Сходження відбулось о 7:00 28 вересня 2023 року. Штурмовий день тривав 37 годин. Антоніна планувала зробити безкисневе сходження, але піднялась з киснем за станом здоров’я, завадили гайморит та лихоманка.

Спортсменка каже, що робить все для того, аби на світовій арені висотного альпінізму Україна займала гідне місце.

Відео дня

"Я хочу показати світу, який ми сильний народ. Сила духу у крові українців, тому шлях нашої нації - тільки вперед, підкреслює Біль, страждання… Інші  - розвалюються, здаються. А ми йдемо вперед. Ми неймовірно сильні духом і непереможні. Це у нас у крові", - розповідала Антоніна Самойлова в інтерв’ю УНІАН.

Досягнення Антоніни Самойлової

Манаслу став третьою 8-тисячною горою Антоніна і четвертим восьмитисячним сходженням, до цього були два Еверести та К2. Таким чином, вона стала першою українкою з чотирма сходженнями на восьмитисячник.

Самойлова зійшла на вершину Евересту 24 травня. У минулому сезоні 2022 року перший та єдиний український прапор був піднятий над головною вершиною світу також завдяки Тоні. Таким чином, Самойлова стала першою українкою, яка двічі побувала на Евересті.

Вас також можуть зацікавити новини: