Олімпійський комітет Алжиру заявив про "неетичні нападки" на свою спортсменку / Колаж УНІАН / Скриншоти

Під час Олімпійських ігор італійська боксерка Анджела Каріні відмовилася від бою з алжиркою Імане Хеліф. Поєдинок викликав скандал, який прокоментувала і прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні.

Як пише The Guardian, на Олімпіаді дозволили виступити спортсменкам Амане Хелфі та Лін Ю-тін з Тайбею, яких минулого року дискваліфікували з жіночого чемпіонату світу за провал тестів на гендерну приналежність. Тоді Міжнародна боксерська асоціація заявила, що вони мають ХY-хромосоми.

Каріні сказала журналістам, що припинила бій на 46-й секунді, оскільки отримала сильніший, ніж будь-коли до цього, удар. "У мене розбите серце. Я вийшла на ринг, щоб вшанувати свого батька. Мені багато разів говорили, що я воїн, але я вважала за краще зупинитися заради свого здоров'я. Я ніколи не відчувала такого удару, як цей", - додала 25-річна спортсменка.

Хеліф сказала журналістам, що прибула на Олімпіаду, щоб отримати "золото": "Я буду битися з будь-ким, я буду битися з усіма". Спеціальний доповідач ООН з питань насильства щодо жінок і дівчат Рім Альсалем розкритикувала бій. 

"Анджела Каріні справедливо слідувала своїм інстинктам і ставила на перше місце свою фізичну безпеку, але вона та інші спортсменки не повинні були піддаватися цьому фізичному і психологічному насильству за ознакою статі", - написала вона у X.

У попередній версії новини було вказано, що Хеліф та Ю-тін є трансгендерними спортсменками. Однак, за даними The Time, вони ніколи не ідентифікували себе як чоловіків, трансгендерів чи інтерсексуалів. Cultura Colectiva пише, що Хеліф - цисгендерна жінка, яка має гіперандрогенію - ендокринологічне захворювання, яке, серед іншого, впливає на рівень тестостерону.

Реакція на скандал

Прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні заявила, що спортсменів, які мають чоловічі генетичні характеристики, не треба допускати до жіночих змагань. "І не тому, що ви хочете когось дискримінувати, а щоб захистити право спортсменок змагатися на рівних умовах", - додала вона.

Очолювана росіянином Міжнародна боксерська асоціація розкритикувала Олімпійський комітет за встановлення менш суворих правил. У МОК кажуть, що всі учасники змагань відповідають правилам допуску та "є жінками згідно з їхніми паспортами".

Олімпійський комітет Алжиру поскаржився на "неетичні нападки" на Імане Хеліф та "безпідставну пропаганду" з боку деяких ЗМІ. "Такі нападки на її особистість та гідність є глибоко несправедливими, особливо в той час, коли вона готується до піку своєї кар'єри на Олімпійських іграх. Національний олімпійський комітет вжив усіх необхідних заходів для захисту нашої чемпіонки", - йдеться у заяві.

Відома письменниця Джоан Роулінг також жорстко розкритикувала бій.  "Подивіться на це, а потім поясніть, чому ви не проти, коли чоловік б'є жінку на людях для вашої розваги. Це не спорт. Починаючи від задираки в червоному і закінчуючи організаторами, які дозволили цьому статися, - це чоловіки, які насолоджуються своєю владою над жінками. Чи може будь-яка картина краще описати наш новий рух за права чоловіків? Усмішка чоловіка, який знає, що знаходиться під захистом мізогінного спортивного закладу, який насолоджується стражданнями жінки, яку він щойно вдарив по голові, і чиї життєві амбіції він щойно зруйнував", - написала вона в X.

Вас також можуть зацікавити новини: