Маркіян Лубківський / фото УНІАН, Олександр Синиця

Голосування Харківської обласної ради про передачу клубної інфраструктури "Металіста" з державної власності Харкову відбудеться в ті ж дні, коли місто і новенький стадіон, реконструйований Олександром Ярославським, приймали перші матчі фіналу Євро-2012.

На цей цікавий збіг звернули увагу журналісти харківських ЗМІ, нагадавши, що континентальний турнір та інвестиції успішного бізнесмена з Вищої ліги українського рейтингу Forbes змінили місто. Події 2020 року також можуть стати хорошим знаком.

"Президент ФК «Металіст», який набув тоді сили, зробив безпрецедентний для чемпіонатів Європи з футболу крок. Ярославський як генеральний інвестор і координатор підготовки Харкова до Євро-2012 взявся за кілька коротких років підготувати одразу всю інфраструктуру. Тобто одночасно зробити з глухого майже мертвого аеропорту сучасні "повітряні ворота", упорядкувати напівзруйнований стадіон і добудувати все відсутнє для турніру. І зробив це! З резервного міста Харків став приймаючим", - згадали журналісти роль приватного інвестора, який вклавши понад $ 300 млн в інфраструктуру Харкова буквально вирвав перемогу в інших міст-претендентів.

Відео дня

При цьому Харків починав гонку з позиції аутсайдера в змаганні за право прийняти матчі Євро-2012.

"Переживань і хвилювань було маса, тому що від того як дебютують — залежить дуже багато. Єдиним, хто ззовні здавався спокійним, був, мабуть, тільки Олександр Ярославський, завдяки одержимості, ентузіазму й вірі в успіх якого Харків не тільки став містом господарем турніру, але і блискуче впорався з надзвичайно складним і жорстко обмеженим у часі завданням», — згадує ті дні Маркіян Лубківський, директор УЄФА Євро-2012 від України.

"Це був щасливий квиток і пропуск в краще життя. - пишуть журналісти про роль Євро-2012 в принциповому перетворенні Харкова завдяки зусиллям Ярославського, який зараз прагне повторити цей подвиг, відроджуючи з руїн клуб «Металіст» і рятуючи його інфраструктуру від занепаду і руйнування. - Не тільки спортивне та культурне життя заграли новими барвами завдяки європейській першості та Європейським уболівальникам, а й економіка. Турнір закінчився, аеропорт залишився, один з найкращих у Східній Європі готелів Kharkiv Palace 5* залишився, спортивну інфраструктуру використовував «Металіст», який увірвався в єврокубки й радував уболівальників видовищними іграми. Все це стало платформою для розвитку ділових контактів, туризму, організації заходів, про які заговорили не тільки в Україні, а й за кордоном».

Харків'яни віддячили Ярославському, який подарував місту це футбольне свято: оновлений стадіон «Металіст» бізнесмен відкривав у день свого 50-річчя, а вдячні вболівальники розгорнули на трибуні банер з цифрами «5» і «0», що символізувало 5:0 на користь іменинника.

"11 червня 2021 року з матчу «Туреччина – Італія» почнеться чергове «євро», і вболівальники будуть насолоджуватися красою гри. А на день раніше, 10 червня, в Харківській облраді буде голосування за об'єднання футбольної інфраструктури під егідою міста. Є щось дуже символічне в тому, що саме зараз, одночасно з Євро-2020/2021 до Харкова повертається Великий футбол. І що на стадіоні «Металіст» наступного сезону гратиме вже справжній «жовто-синій» футбольний клуб «Металіст». З усією звичною клубною символікою і, сподіваємося, повними трибунами, як ми це бачили 29 травня. Значить, не за горами й прем'єр-ліга, і єврокубки, і нове пожвавлення суспільного і ділового життя в нашому місті», — пишуть журналісти про символічний збіг, що обіцяє успіх задумам Ярославського й міської влади Харкова.