Голосіївський районний суд м. Києва в складі судді Плахотнюк Катерини Григорівни розглядає клопотання слідства про застосування запобіжних заходів підозрюваним в розкраданні коштів УАФ (ФФУ) генеральному секретарю УАФ Запісоцькому Юрію Григоровичу та директорці Департаменту фінансів УАФ Сагайдак Євгенії Степанівні.

Вказані клопотання правоохоронці подали ще 26 жовтня, однак в порушення триденного строку клопотання щодо Запісоцького було розглянуте лише через 7 днів, а щодо Сагайдак навіть не починалось розглядатись. Євгенія Сагайдак проходить по корупційній справі у розкраданні понад 3 мільйонів євро. Тоді, у 2016-2017 роках, Українська асоціація футболу списала виділені УЄФА на підтримку футболу в Україні гроші на елітні чай, каву та морепродукти.

Також суд ігнорує клопотання правоохоронців щодо приведення Євгенії Сагайдак до зали суду, яке було подано того ж 26 жовтня. Досвідчені адвокати кажуть, що це нонсенс, адже подібні прохання слідства за процесуальним законом мають розглядатись судом негайно.

Лише дивлячись на ці факти, можна припустити прихильність судді Плахотнюк до підозрюваних осіб.

Однак є й інші обставини, які вимагають громадськість привернути увагу до цих процесів.

Так, журналістам стало відомо, що пані Сагайдак переховувалась від слідства, маючи на меті ускладнити вручення їй процесуальних документів. Саме тому вона була оголошена в розшук, і на підставі цього слідство просило суд здійснити примусовий привід до суду. Однак, напередодні розгляду клопотання щодо обрання запобіжного заходу Запісоцькому вона вийшла на звʼязок і повідомила суд, що буде буде брати участь в судовому засіданні. Саме в цей день пану Запісоцькому було обрано необґрунтовано м‘який запобіжний захід.

Журналісти були в залі суду і чули, що правоохоронці вимагали обрання щодо Запісоцького запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. І це цілком логічно, адже він підозрюється в розкраданні більш ніж 90 мільйонів гривень, що є особливо тяжким злочином, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад 10 років з конфіскацією майна.

В свою чергу, судом застосовано найслабший запобіжний захід у вигляді обмеження пересування межами місця проживання Запісоцького. Навіть заставу не було застосовано, а заробітна плата Запісоцького в громадській спілці УАФ складає майже 6 мільйонів гривень на рік. Тобто він точно не може вважатися особою, яка не має можливості на внесення застави.

Отже, поява розшукуваної Сагайдак здається зовсім не випадковою.

Клопотання про обрання запобіжного заходу щодо Сагайдак буде розглядатись вже сьогодні і дуже хочеться сподіватись, що суд буде більш уважний до справи про розкрадання коштів, які мали бути направлені, перш за все, на розвиток і підтримання дитячого футболу, а пішли в кишені футбольним функціонерам.