Президент УАФ Павелко перетворив структуру на корупційну годівницю – у мережі зʼявилася переписка про мільйонні відкати на будівництві стадіонів

Корупційна діяльність функціонерів УАФ досліджується у межах безлічі карних справ, епізодів в них – десятки, і кожен заслуговує на увагу громадськості й влади. Адже йдеться не тільки про розкрадання бюджетних та міжнародних коштів, але й про знищення спортивного іміджу України на світовій арені. 

Цього разу журналістами програми "Гроші" викрито чергову, вкрай показову махінацію команди президента УАФ Андрія Павелка, пов’язану з відкриттям 5 червня 2017 року у Дніпрі відновленого стадіону "Трудовые резервы".

Андрій Павелко тоді був президентом ФФУ - Федерації футболу України, яка тепер стала УАФ - Українська асоціація футболу. Також він вже був тоді народним депутатом ВРУ та головою бюджетного комітету. 

Відео дня

Так, за даними журналістів, до яких потрапило листування працівників ФФУ, файли з пошти спортивних функціонерів свідчать про мільйонні хабарі, які футбольні  чиновники отримують з будівництва стадіонів зі штучним покриттям. Також ці документи вказують на те, що без особистої участі Андрія Павелка ці махінації були б неможливі.

Загалом, географія корупційних схем ФФУ пана Павелка дуже широка. Звісно, не обійшла вона і Дніпро, з якого до Верховної Ради колись і потрапив голова федерації футболу.

Так, у документах є переписка чоловіка на ім'я Денис Морозенко (людина з таким прізвищем була у той час співробітником ФФУ) з Віталієм Мазуром, який є власником компанії "СпортІн", що займається штучними покриттями. Ця компанія у 2016 році дійсно отримала від Федерації футболу замовлення на поля зі штучним покриттям.

У цій переписці є дуже цікаві вкладені файли. Наприклад, на лист від 15 червня 2016 року була отримана відповідь з файлом із детальними корупційними розрахунками. 

Йшлося про будівництво 10 маленьких і одного великого поля. Собівартість одного футбольного майданчика – 645 тис. 786 грн. Сума, яку отримує виконавець, – 805 тис. – тобто 8 млн за 10 майданчиків. Собівартість великого майданчика складає 3 млн 682 тис., а отримає за нього фірма - 6 млн 284 тис. Нижче чітко написано: "відкат федерації - 2 майданчика - 1291572 грн, ще 5% відкат виконавцю - 716 тисяч". У підсумку маємо аж 25% від загальної суми.

Ще один епізод: 21 лютого 2017 року Віталій Мазур прислав Денису Морозенку файл з назвою "Расчет по днепру. Результат". В документі детально розписані всі витрати та надходження по штучному покриттю та табло на стадіоні в Дніпрі. Відповідно до цих документів, реальна вартість робіт склала 3 451 000 грн. А отримали за роботи 6 117 000 грн. І вже стандартна примітка 12% - обнал. Тобто 734 тис. грн відкату.

І це лише кілька прикладів корупційної діяльності функціонерів ФФУ. 

З питаннями, про які саме поля йдеться і чи дійсно співробітник федерації футболу Денис Морозенко вирішував подібні питання з компанією "СпортІн", журналісти прийшли влітку 2018 року особисто до співробітника Федерації футболу Морозенка. Але отримали відмову.  

Директор "СпортІн" теж відмовлявся спілкуватися, допоки не почув прізвище "Морозенко". На зустрічі директор "СпортІн" у корупції, звісно, не зізнається, але зв'язок і контакт із Морозенком - підтверджує.

До речі, цікавий факт: компанію "СпортІн" зареєстрували 29 березня 2015 року - через 23 дні після обрання Андрія Павелка головою Федерації Футболу України. Зареєстрували, виходить, спеціально для освоєння бюджетних коштів на будівництво спортивних майданчиків.

У підсумку: президент Української асоціації футболу Андрій Павелко, який був головою бюджетного комітету ВР, виділяв з державного бюджету сотні мільйонів гривень на футбольні поля зі штучним покриттям. Компанія "СпортІн", яка була створена одразу після призначення Андрія Павелка керівником ФФУ, відповідно до наявних документів, мала корупційні схеми з федерацією. Тільки у 2017 році "СпортІн" отримала 54 млн грн. державних коштів, частина яких, як свідчить листування, пішла на відкати.