Віктор Вацко / фото instagram.com/v.vatsko

Футбольний коментатор та журналіст Віктор Вацко поділився своєю думкою щодо роботи Української асоціації футболу.

В ефірі своєї передачі "Вацко on air" коментатор розкритикував УАФ за їх бездіяльність в футбольних питаннях захисту України в умовах війни з РФ.

"Чесно кажучи, я не міг зрозуміти пасивності в діяльності Української асоціації футболу з початку широкомасштабного вторгнення. У нас з 24 лютого перед очима у всіх робота президента країни Володимира Зеленського, робота Офісу Президента, робота прем'єр-міністра Шмигаля, міністра оборони Резнікова, міністра закордонних справ Кулеби. Вони щоденно, цілодобово, вже більш як 6 місяців на всіх можливих і неможливих майданчиках галасують про біду, яка прийшла в Україну. Не дають світові ні на мить забути про те, що у нас тут відбувається. Ведуть перемовини, вимагають і отримують політичну, економічну, військову допомогу.

Відео дня

А от що в нашому футболі? Хто з іноземних партнерів – УЄФА, ліги, клуби – і в чому простягнув нам руку допомоги? Зокрема, фінансової? 

Потрібно щось зробити для того, щоб світовий футбол, економічно потужний футбол протягнув нам цю руку допомоги. І це при тому, що президент УАФ, Андрій Васильович Павелко – член Виконкому УЄФА. Тобто це людина з великим впливом, людина, в якої друг – президент УЄФА Александер Чеферін", - заявив Вацко. 

Крім того, український коментатор висловив своє здивування позицією УАФ щодо боротьби донецького "Шахтаря" з ФІФА в юридичній площині на предмет того дозволу припиняти легіонерів контракти. 

"Той же "Шахтар" в публічній площині на європейському, світовому рівні, в європейських медіа рубається з ФІФА. Не тільки в медійній, а й в юридичній площині рубається з ФІФА на предмет ось того дозволу легіонерам призупиняти контракти з українськими клубами і їхати собі виступати за кордон. Мені дивно, що "Шахтар" не отримує публічної, медійної підтримки в європейській площині від керівництва нашого футболу. Тому що це ж мова йде не про інтереси "Шахтаря". Мені здається, що ця історія – мова про інтереси будь-якого українського футбольного клубу. Те ж "Динамо", "Ворскла", "Дніпро-1", "Зоря", "Чорноморець" і інші українські клуби постраждали ж від цієї норми ФІФА? Чому б'ється тільки "Шахтар"?

Хіба не правильно простягти "Шахтарю" руку підтримки? Консолідуватись задля інтересів українського футболу? При тому, що, знаєте, на офіційному сайті УАФ вказано, що Андрій Павелко 29 травня 2019 року був обраний головою комітету УЄФА зі статусу гравців, трансферів, агентів та матч-агентів. Тут сам бог велів десь якось підключити свої ресурси, свій вплив, свої зв'язки, свої контакти", - сказав коментатор. 

Також Віктор Вацко зачепив і тему з ганебною поведінкою вболівальників турецького "Фенербахче", які на матч проти "Динамо" в Лізі Європи прийшли в масках Путіна і кидали у гравців київського клубу різноманітні предмети. 

"Історія з витівками вболівальників "Фенербахче", які у матчах "Динамо" раптово стали любителями матрьошок, балалайок та оркофюрера. Хіба це не питання іміджевого, політичного значення, актуального зараз? Хіба не правильно було б з боку УАФ щодо цього питання створити протекцію українському клубу на рівні громадської думки в Європі та на рівні дисциплінарного комітету УЄФА? Мені здається, що дуже правильно", - сказав Вацко.

Згадав Віктор Вацко і про відсутність реакції УАФ на рішення ФІФА продати права на трансляцію фінальної частини ЧС-2022 російським каналам.

"Чому ніхто з українських футбольних чиновників ніде в європейських, світових медіа не чинить тиск на ФІФА, яка продала свинособакам права на трансляцію матчів ЧС-2022 у Катарі? 

Хіба це не зона відповідальності тієї ж УАФ? Хіба не керівництво нашого футболу з усім його ресурсом повинно займатись цими питаннями, повинно лобіювати інтереси України, повинно знищувати на цьому фронті інтереси наших ворогів? Це ж важливо! Це ж реально важливо.

Хіба це не боротьба за інтереси нашої держави на своєму місці? Адже з самого початку широкомасштабного вторгнення всі ж ми говоримо і розуміємо, що кожен на своєму місці в цей час повинен приносити користь своїй державі, своєму суспільству.

Звичайно, ви абсолютно праві, коли говорите, що УАФ потрібно включатись", - заявив Вацко.