Збірна України перед матчем з Кіпром / фото REUTERS

В очікуванні історичного плей-офф: представлення збірної України на Євро-2020

11:00, 09.06.2021
10 хв.

Збірна України втретє в історії зіграє на чемпіонаті Європи з футболу і спробує вперше вийти в плей-офф. Представляємо головну команду нашої країни.

Збірна України 13 червня стартує на Євро-2020. "Жовто-сині" зіграють в одній групі з командами Нідерландів, Північної Македонії та Австрії. УНІАН розповідає про команду Андрія Шевченка.

ЗБІРНА УКРАЇНИ

Місце в рейтингу ФІФА: 24

Відео дня

Прізвисько: "жовто-сині"

Участі на чемпіонатах Європи: 2 рази

Найкращий результат на чемпіонатах Європи: 3 очки на груповому етапі Євро-2020

Рекордсмен за кількістю проведених ігор: Анатолій Тимощук (144)

Рекордсмен за кількістю голів: Андрій Шевченко (48)

Коефіцієнт на перемогу на Євро-2020: 67 (12-14-е місце серед усіх учасників)

Розклад матчів на Євро-2020

Нідерланди - Україна. 13 червня, 22.00, Амстердам, "Йохан Кройф Арена"

Україна - Північна Македонія. 17 червня, 16.00, Бухарест, "Національний стадіон"

Україна - Австрія. 21 червня, 19.00, Бухарест, "Національний стадіон"

Шлях на Євро-2020

Збірна України блискуче пройшла кваліфікацію на чемпіонат Європи, посівши перше місце в одній групі з Португалією, Сербією, Люксембургом і Литвою.

Вболівальники ще напевно не забули розгром Сербії у Львові (5:0), перемогу над чинним чемпіоном Європи Португалією на "Олімпійському" (2:1). Були і складнощі (Люксембург в першому матчі вдалося обіграти тільки завдяки автоголу Жерсона Родрігеса), але в цілому цей відбір був одним з найкращих в історії української збірної. 

За підсумками групового етапу Україні вдалося жодного разу не програти, набрати 20 очок, на 3 очки випередити португальців і на 6 - сербів.

Тренер

Андрій Шевченко очолює збірну України з 2016 року - він прийняв команду після провального Євро-2016, на якому був асистентом Михайла Фоменка.

Перший млинець на тренерському містку для Шевченка вийшов грудкою - Україні не вдалося відібратися на чемпіонат світу-2018. Але далі збірна почала демонструвати успішні результати і досить непогану гру. "Жовто-сині" виграли свою групу в Лізі націй, потім кваліфікувалися на Євро-2020 і гідно виступили в елітному дивізіоні Ліги націй, зайнявши останнє місце лише через скандальну технічну поразку від Швейцарії.

Андрій Шевченко / фото REUTERS

Шевченко, який зібрав у команді потужний тренерський штаб, вже практично готовий зробити наступний крок у кар'єрі. І виступ української збірної на Євро-2020 має стати підтвердженням його амбіцій.

Заявка на Євро-2020

Воротарі: 1. Георгій Бущан ("Динамо"), 12. Андрій Пятов, 23. Анатолій Трубін (обидва - "Шахтар")

Захисники: 2. Едуард Соболь ("Брюгге", Бельгія), 13. Ілля Забарний, 16. Віталій Миколенко, 21. Олександр Караваєв, 24. Олександр Тимчик, 25. Денис Попов (всі - "Динамо"), 4. Сергій Кривцов, 22. Микола Матвієнко (обидва - "Шахтар")

Півзахисники: 3. Георгій Судаков, 6. Тарас Степаненко, 11. Марлос (всі - "Шахтар"), 5. Сергій Сидорчук, 10. Микола Шапаренко, 15. Віктор Циганков (усі - "Динамо"), 7. Андрій Ярмоленко ("Вест Хем", Англія), 8. Руслан Малиновський ("Аталанта", Італія), 14. Євген Макаренко ("Кортрейк", Бельгія), 17. Олександр Зінченко ("Манчестер Сіті", Англія), 18. Роман Безус ("Гент", Бельгія), 20. Олександр Зубков ("Ференцварош", Угорщина)

Нападники: 9. Роман Яремчук ("Гент", Бельгія), 19. Артем Бєсєдін ("Динамо"), 26. Артем Довбик ("Дніпро-1").

Кадрові втрати

Заявка збірної України могла б виглядати багато в чому інакше, але відразу кілька гравців не можуть поїхати на Євро-2020 через травми. Напевно в заявку команди потрапили б Жуніор Мораєс і Євген Коноплянка, хороші шанси також були у Віталія Буяльського і Віктора Коваленка. Також в обойму збірної регулярно потрапляє півзахисник "Динамо" Володимир Шепелєв.

Лідер

Якщо на Євро-2016 збірна України була командою Андрія Ярмоленка та Євгена Коноплянки, то зараз це збірна Олександра Зінченка та Руслана Малиновського. Так, Ярмоленко все ще у складі і все ще буде важливим гравцем команди, але гру збірної ведуть два півзахисники, які виступають на високому рівні в Європі.

Малиновський провів чудову другу половину сезону, закріпившись в ролі одного з лідерів "Аталанти" і тричі поспіль отримавши нагороду найкращому гравцеві місяця в італійському клубі. Без його фірмових передач вже складно уявити гру української збірної.

Руслан Малиновський / фото REUTERS

Зінченко в другій половині сезону завоював місце в основному складі "Манчестер Сіті", гідно був оцінений уболівальниками "городян" і зіграв у фіналі Ліги чемпіонів. Навесні він отримав капітанську пов'язку у збірній України, ставши наймолодшим капітаном "жовто-синіх". 

Півзахисник вже встиг переключитися на збірну після поразки у фіналі ЛЧ і навіть зворушливо присвятив гол у матчі з Кіпром вагітній дружині.

Молоді таланти, за якими варто стежити

Збірна України в цілому одна з наймолодших команд на чемпіонаті Європи, але багатьох українських талантів ми вже прекрасно знаємо: Ілля Забарний, Віталій Миколенко І ще ряд гравців не перший день у збірній. До того ж ми прекрасно знаємо можливості цих гравців по їх виступам на клубному рівні.

Тому виділимо двох інших футболістів, яких, не будь в української збірної стільки травм, могло і не опинитися в заявці: форварда "Дніпра-1" Артема Довбика і півзахисника "Шахтаря" Георгія Судакова. Тим більше, що вони дали привід стежити за собою.

Довбик чудово зарекомендував себе в тих двох матчах за збірну, в яких він з'являвся на полі. Він мав шанс забити в грі проти Казахстану і зробив гольовий пас на Віктора Циганкова в контрольному матчі з Бахрейном, та й в цілому виглядав досить переконливо. Багато вболівальників вважають, що саме Довбик повинен бути другим вибором Андрія Шевченка на позиції форварда замість Артема Бесєдіна.

Судаков вже тричі з'являвся на полі у футболці української збірної - в матчах з Бахрейном, Північною Ірландією і Кіпром. Вийшовши на заміну в другому поєдинку, він серйозно загострив гру і продемонстрував скептикам, чому не за красиві очі потрапив в заявку на Євро-2020.

Георгій Судаков у матчі проти Північної Ірландії / фото REUTERS

Так, не виключено, що і Довбик, і Судаков залишатимуться на лавці запасних протягом усього турніру, але якщо їм нададуть шанси, можна очікувати, що вони не витратять їх даремно.

Сильні і слабкі сторони

Сильною стороною збірної України в першу чергу є центр поля. Тут представлені гравці топ-рівня: Руслан Малиновський та Олександр Зінченко. Тарас Степаненко, якщо встигне набрати свою найкращу форму, також буде найдважливим елементом команди. В України є хороший центрфорвард - Роман Яремчук, який після Євро-2020 може піти на підвищення на клубному рівні. Є також перспективні гравці в лінії оборони.

Варто відзначити те, що збірна може підлаштуватися під різних суперників і зіграти або за більш звичною собі схемою 4-3-3, або з трьома центральними захисниками (цю схему тренерськи штаб награвав у матчах кваліфікації ЧС-2022).

Однак на даному етапі українській збірній не вистачає стабільності - на старті кваліфікації ЧС-2022 ми побачили, що "жовто-сині" можуть відібрати очки у Франції, але потім втратити їх з Фінляндією і Казахстаном.

Читайте такожГоловоломка для Шевченка: яким буде склад збірної України на Євро-2020

Перед стартом Євро-2020 турбує реалізація команди - в матчі проти Північної Ірландії було створено безліч моментів, але забитий всього один гол. У 12 матчах поспіль збірна не могла забити більше голу за гру. Прорвало з Кіпром (4:0), але, по-перше, два голи були забиті з пенальті, по-друге, кіпріоти довго грали в меншості, і, по-третє, українці як і раніше втрачали занадто багато моментів.

Багато в чому це пов'язано з проблемою на флангах атаки - Андрій Ярмоленко майже не грав навесні і поки лише набирає форму, у Віктора Циганкова є проблеми зі здоров'ям (у двох з трьох спарингів перед Євро він не грав), Марлос нестабільний і навряд чи є опцією на всі 90 хвилин. Олександр Зубков, ймовірно, буде основним на лівому фланзі, але поки що є питання, наскільки чудово він буде виглядати на дистанції.

Останні результати команди

24 березня. Кваліфікація ЧС-2022. Франція - Україна - 1:1

28 березня. Кваліфікація ЧС-2022. Україна - Фінляндія - 1:1

31 березня. Кваліфікація ЧС-2022. Україна - Казахстан - 1:1

23 травня. Товариський матч. Україна - Бахрейн - 1:1

3 червня. Товариський матч. Україна - Північна Ірландія - 1:0

7 червня. Товариський матч. Україна - Кіпр - 4:0

Україна-Кіпр / фото REUTERS

Історія виступів на чемпіонатах Європи

Збірна України дебютувала на чемпіонатах Європи на домашньому Євро-2012. Тоді "жовто-сині" потрапили в непросту групу з Англією, Францією та Швецією і змогли зайняти в ній лише третє місце. Всі свої очки українці набрали, перемігши шведів з рахунком 2:1. Франції програли з рахунком 0:2, а Англії в матчі зі скандально скасованим голом Марко Девіча - 0:1.

На Євро-2016 збірна України провалилася. У групі з Німеччиною, Польщею та Північною Ірландією українці не змогли забити жодного гола, програли тричі (0:2 німцям, 0:2 північноірландцям і 0:1 полякам) і вирушили додому.

Історія протистоянь з суперниками по групі

Проти збірної Нідерландів: 1 нічия і 1 поразка

Проти збірної Північної Македонії: 2 перемоги, 1 нічия і 1 поразка

Проти збірної Австрії: 1 перемога і 1 поразка

Читайте такожУЄФА погодив форму збірної України з Кримом

Форма на Євро-2020

Збірна України зіграє в особливій формі, підготовленій до Євро-2020, яка була представлена 6 червня і наробила багато галасу, особливо обуривши сусідню державу. На ній нанесений контур карти України, а також є написи "Слава Україні!" і "Героям слава!".

Збірна України вже зіграла в новій формі проти Кіпру / фото REUTERS

Цікавий факт

На чемпіонатах Європи у складі збірної України поки що забивала тільки одна людина - це Андрій Шевченко, і зараз він очолює "жовто-синіх". Обидва своїх голи Шевченко забив у ворота Швеції, а ще в п'яти матчах Україна йшла з поля без голів.

Прогноз від УНІАН

Збірна України цього року не демонструвала стабільних результатів, але при цьому вже показала, що здатна перемагати навіть топ-суперників. Українці зобов'язані виходити в плей-офф з цієї групи. Головне питання - чи зможуть вони нав'язати боротьбу Нідерландам за перше місце або, скоріше, будуть боротися з Австрією за друге? Як би там не було, але 2-е місце в групі виглядає найбільш реалістичним варіантом. І, швидше за все, в плей-офф воно виведе "жовто-синіх" на Італію.

Прогноз УНІАН - 2-е місце в групі і виліт в 1/8 фіналу.

Антон Дудар

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся