Заголовок запозичений у Дюма ще й тому, що місцем дії десять років тому теж був Париж.

Насправді навіть одинадцять років тому: у листопаді 2012 року у Парижі пройшов 21-й чемпіонат світу з карате – перший для Української Федерації Карате, створеної 2009-го. Вперше Україну було представлено повноцінною командою, де учасники виступали у всіх категоріях.

Я був на тому чемпіонаті як прес-аташе збірної України, який нещодавно розпочав виконувати свої обов'язки. Ми їхали до Франції автобусом зі Львова: федерація була небагата, грошей на авіарейси не було. Через економію делегація мешкала в дальньому районі Сен-Дені. Натомість був очевидний плюс: коли я з центру Парижа повертався на метро, ​​можна було точно визначити, що сів у правильний поїзд – якщо всі пасажири були темношкірими.

Відео дня

Крім культурних та туристичних вражень, у пам'яті відбилося те, що українські спортсмени були, по суті, боязкими дебютантами, які не претендували на високі місця. Ми були раді самому факту участі у такому турнірі. Майже всі наші спортсмени вилетіли після перших боїв, але головним був здобутий досвід.

Десять років роботи федерації не минули даремно. 24 жовтня 2023 року у Будапешті стартує 26-й чемпіонат світу з карате.

У складі збірної України, яка сьогодні входить до топ-10 світового рейтингу, виступатимуть п'ять призерів чемпіонатів світу: Станіслав Горуна (2014, бронза), Аніта Серьогіна (2016, бронза, 2021, срібло), Валерій Чоботар (2018, срібло), Катерина Крива (2021, бронза), Галина Мельник (2021, бронза).

Крім того, у команді є чинні чемпіони Європи Анжеліка Терлюга (перший номер світового рейтингу у категорії -55 кг) та Андрій Заплитний, а також призери чемпіонатів Європи та етапів Прем'єр-Ліги. Як кажуть – відчуйте різницю.

Останніми роками українці вважаються грізними суперниками на найбільших стартах. Якщо десять років тому нас впритул не помічали, то зараз, побачивши перед початком змагань у турнірній сітці суперників з України, багато хто щиро засмучується.

Нагадаю, що Анжеліка Терлюга та Станіслав Горуна здобули медалі Олімпійських ігор 2020 у Токіо (пройшли через пандемію у 2021 році) – срібло та бронзу відповідно. Поколінню наших медальних першопрохідників пощастило: карате вперше включили до олімпійської програми, поки що, на жаль, лише одного разу. Десять років по тому Україна їде на чемпіонат світу у своєму праві та розраховуючи на медалі. Поки що в нашому активі немає золота чемпіонатів світу з карате: звісно, ми говоримо про олімпійський вид спорту, визнаний Міжнародним Олімпійським Комітетом, а не про численні стильові турніри за різними версіями карате, де беруть участь спортсмени від 6 до 60 років.

І наша мрія про чемпіонство сьогодні не утопія, а претензія.

І знову згадаємо Дюма: у 2013 році на чемпіонаті Європи в Будапешті Аніта Серьогіна здобула першу для українського карате золоту медаль найбільшого міжнародного турніру (серед дорослих). Було б чудово й символічно, якби свого першого чемпіона (чемпіонку) світу Україна отримала знову в Будапешті – через десять років.

І такий спільний момент із паризьким чемпіонатом світу 2012 року: збірна України знову їде на змагання автобусом – тепер через війну. Нічого, до Будапешта недалеко, не встигнуть утомитися.

Ігор Левенштейн