Як заробляти мільйони доларів на заводі, якого нема - схема від УАФ Андрія Павелка

Журналісти програми розслідувань "Гроші" продовжують знаходити нові факти, які свідчать про корупцію у Федерації футболу України (нині Українська асоціація футболу) на чолі з Андрієм Павелком. Зокрема, отримані нові факти щодо схеми так званого "заводу Павелка" з виготовлення штучного покриття для футбольних майданчиків, на якому футбольні функціонери заробили мільйони доларів як під час його купівлі, так і після так званого запуску.

Так, журналісти викрили нову схему, за якою Федерація футболу України "злила" за ангар для заводу суму, що еквівалентна вартості 40 спортивних майданчиків. А також знайшли докази, які можуть підтвердити теорію, що насправді ніякого виробництва не було. 

За словами головного редактора журналу "Футбол" Артема Франкова, "за ті гроші, які злупила Федерація футболу та особисто голова бюджетного комітету ВР Андрій Павелко, ми могли б точно отримати у 2.5-3 рази більше футбольних майданчиків".

Журналіст Костянтин Андріюк взагалі піддає сумніву діяльність заводу: "Там були нитки, там були якісь привезені рулони, але ніхто не бачив, як виходить ця трава з-під верстата. Взагалі була версія, що там не робилась ніяка трава, а привозилась, а завод стояв як прикриття".

У 2020 році народні депутати, що входять до складу Тимчасової слідчої комісії ВРУ з розслідування можливих фактів порушення законодавства та зловживання службовим становищем президентом Федерації футболу України Павелком, відвідали завод "ФФУ Продакшн" під Києвом. 

Представники ФФУ були тоді впевнені, що члени ТСК отримали всі відповіді, які вони очікували, та запевнили, що надалі будуть також співпрацювати з комісією, відповідати на запити, а також намагатися розвіяти міф, що "ФФУ Продакшн" не неіснуюче підприємство. 

Та, попри всі спроби, у Федерації футболу не вийшло переконати громадськість в тому, що завод реальний. І експерти, і народні депутати, що входили до Тимчасової слідчої комісії, говорять про те, що лінії з виробництва покриття – лиш бутафорія. 

"Скоріш за все, це були завозні поля, які продавали за свідомо завищеними цінами", - коментує Артем Франков, головний редактор журналу "Футбол".

Журналіст Костянтин Андріюк висловлює таку ж думку: "Там не робилась ніяка трава, а привозилась, а завод стояв як прикриття".

Депутат ВРУ Богдан Кицак згадує: "Приїхали - подивилися, що там фактично одна невеличка лінія. По факту трава, штучна трава завозиться з-за кордону". 

Якщо такого висновку дійшли члени ТСК, то у правоохоронців точно є ці матеріали. В розпорядженні ж редакції є фінансова документація, яка може підтвердити цю тезу. 

Починаючи з липня 2017 по жовтень 2018 року, ТОВ "ФФУ Продакшн" активно сплачував за логістичні послуги доставки товарів з Німеччини та Бельгії до села Мартусівка в Київській області, де стояв завод "ФФУ Продакшн". Вартість однієї тільки логістики складала понад 3 млн 800 тис. грн. Це більше 50-ти вантажів, які були доставлені з-за кордону на "Завод Павелка". Лише за логістичні послуги можна було б збудувати, як мінімум, три футбольних майданчики. 

Чи могли впродовж цілого року, який передував суперприбуткам "ФФУ Продакшн", завозити готове покриття для футбольних полів - відповідь очевидна, але в цьому ще має розібратися слідство. Везти готове покриття з ЄС було вигідніше, ніж купувати у заводу "ФФУ Продакшн", бо ціни заводу були значно вищі. 

Юрій Ніколов, редактор сайту "Наші гроші" коментує цінове питання: "Завод в Україні каже: "Я вам продам траву по 10 доларів за квадратний метр". Хоча світова ціна 8 доларів. Але 10 доларів за квадрат зрештою не фігурує в закупівельних цінах. Закупівельні ціни, це ми вже бачили офіційно і в Prozorro, були вищі, ніж імпортна трава, ледь не в два рази". 

За даними YouControl, з 2017 по 2019 роки ТОВ "Спорт Технологія", засновником якої є ТОВ "ФФУ Продакшн", ввезла до України "килими та інші текстильні покриття для підлоги, тафтингові, готові або неготові" на суму близько 1 млн дол - це 100 000 квадратних метрів, якщо рахувати по 10 доларів за квадратний метр, і цього б вистачило на 108 стандартних футбольних майданчиків, тобто третина від кількості побудованих майданчиків у країні.

Підтверджує тезу ще й такий факт: у 2021 році завод з виробництва штучної трави купує штучну траву у своєї ж фірми, якій раніше замовляв будівництво майданчиків. Так, "ФФУ Продакшн" у 2021 році продав 4431 кв. м трави на суму 2 млн 324 тис. грн. Впродовж року 3492 кв. м штучного покриття за 1 млн 638 тис. грн були куплені у ТОВ "Спорт Технологія", засновником якого є сама "ФФУ Продакшн".

Після того, як завод відвідали народні депутати з ТСК, його поспіхом перевезли до Краматорська, який зараз буквально на передовій і регулярно обстрілюється російськими військами. Судячи з наявної інформації, завод знаходиться на території Старокраматорського машинобудівного заводу. Там "Заводом Павелка" начебто опікуються менеджери нардепа Максима Єфімова, з яким редакції "Грошей" так і не вдалося поспілкуватися.

"Його раптом зібрали та перемістили до Краматорська. З подачі народного депутата Єфімова, який очолював там місцеву федерацію футболу. І наче він мав у спокійних умовах і на більш дешевій електроенергії та робочій силі продовжувати постачати Україну ось цим всім щастям", - коментує Артем Франков, головний редактор журналу "Футбол".

"Якщо такий класний чудовий завод, чому він зупинився в 2019 році? Він реально зупинився в 19-му році, а у 2020 році цей завод перевезли в місто Краматорськ, до велетенського друга, побратима Андрія Павелка, в один з ангарів Максима Єфімова, який вважається королем Краматорська, і цей завод там припадає пилом досі, я маю інформацію, що припадав з 2020 року. Він не працює. Він не працював в 19-му, він не працює і досі. Ну а зараз то взагалі", - розповідає журналіст Костянтин Андріюк. 

Здавалося б, що після того, як потік бюджетних грошей зник, завод мав би перестати генерувати доходи. Але у розпорядженні редакції "Грошей" є документи, що свідчать про протилежне: футбольні функціонери УАФ продовжують отримувати з заводу гроші.

Так, з квітня 2020 року "ФФУ Продакшн" сплачує перший транш ТОВ "Фурлендер Віндтехнолоджі" за оренду приміщення. Ці платежі стають регулярними. Згодом до них додаються платежі і на Старокраматорський машинобудівний завод.

Обидва підприємства, за інформацією YouControl, мають зв’язок з групою компаній народного депутата Максима Єфімова. В період квітень 2020 - жовтень 2021 "ФФУ Продакшн" щомісячно сплачувало ТОВ "Фурлендер Віндтехнолоджі" Максима Єфімова по 120 тис. грн , загалом сплативши 2 млн 244 тис. грн. Ще 200 тис. у липні-жовтні було сплачено на ПАТ "Старокраматорський машинобудівний завод".

Якщо рік оренди приміщення в Краматорську обійшовся в 90 тисяч доларів, то утримання його під Києвом коштувало ще більше, значно дорожче. Лише за оренду приміщення під Києвом з вересня 2017 по квітень 2020 року, де стояли виробничі лінії, було сплачено понад 51 млн грн, тобто майже 2 млн дол. 

Журналіст Костянтин Андріюк згадує цю локацію: "В селі Мартусівка Бориспільського району, дуже близько до аеропорту. Я був навіть поруч з цими ангарами. Цей ангар був в аренду. Зданий, половина навіть ангару велетенського. І в цей ангар було просто завезено обладнання. Ніякого будівництва заводу не було. Ніякого заводу не було. Це просто називалося пафосним словом "завод". Просто стояли агрегати".

Цих грошей, сплечених на рахунки ТОВ "БФ Склад", вистачило б на траву для понад 200 футбольних майданчиків, навіть якщо рахувати по 10 євро за кв. м. Ці гроші - це кошти з прибутків "ФФУ Продакшн", через яку прогнали бюджетні мільйони, і, як бачимо, отримали неймовірно високу маржу.

Всі ці факти також мають бути дослідженими в межах кримінальних справ, яких проти Української асоціації футболу Андрія Павелка, нагадаємо, тільки в Україні розслідують щонайменше 10.