Українські спортсмени здобули багато знакових перемог на міжнародній арені / колаж УНІАН

Героїчний рік: спортивні досягнення України у 2023-му

09:00, 24.12.2023
10 хв. Статті

Війна з окупантами триває і Україна несе людські та матеріальні втрати. Але, незважаючи на це, українські спортсмени продовжують прославляти Батьківщину на світовій спортивній арені.

У 2023 році українські спортсмени здобули перемоги в різних видах спорту, включаючи футбол, бокс, теніс, легку атлетику та інші. Зокрема, Олександр Усик захистив чемпіонські титули WBA, WBO, IBO і IBF в суперважкій вазі, молодіжна збірна України дійшла до півфіналу чемпіонату Європи, а Еліна Світоліна пробилася до півфіналу Вімблдону. Водночас, ціла плеяда українських атлетів загинули, захищаючи Батьківщину від окупантів.

Футбол

Незважаючи на дуже важкі часи, незважаючи на війну, в Україні продовжують грати матчі чемпіонату країни (УПЛ, Перша ліга, Друга ліга). Наші провідні клуби представляють країну на міжнародній арені. Вже тільки це можна вважати великим досягненням. Однак українські команди ще й здобувають великі і важливі перемоги. 

Мабуть саме запам'ятовується досягнення для українців у футболі в цьому році - це вихід молодіжної збірної України в півфінал Євро-2023. І хоч команді не вдалося в 1/2 фіналу здолати Іспанію і вийти у фінал, перемога над Францією в 1/4 фіналу подарувала вболівальникам "синьо-жовтих" незабутні емоції, радість і гордість.

Відео дня

Вихід до півфіналу ЧЄ також подарував збірній України путівку на Олімпіаду-2024 у Парижі. Вперше у своїй історії Україна буде представлена на футбольному турнірі Олімпійських ігор. Це велике досягнення!

Футболісти молодіжної збірної України / фото УАФ

Непоганих результатів домоглася Україна і в клубних турнірах. Більше за інших в цьому сезоні на євроарені порадував "Шахтар". До останнього туру "гірники" боролися за плей-офф Ліги чемпіонів, але в підсумку посіли третє місце в групі з "Барселоною", "Порту" і "Антверпеном" та зіграють в плей-офф Ліги Європи. 

Футболісти Шахтаря / фото ФК Шахтар

Найяскравішою подією цього року для українських уболівальників стала перемога донецького "Шахтаря" над каталонською "Барселоною". "Гірники" виграли з рахунком 1:0, а переможний гол забив українець Данило Сікан.

Молодий і перспективний нападник в цьому сезоні ЛЧ забив 4 м'ячі. Більше голів за один сезон у Лізі чемпіонів серед українців забивав лише легендарний Андрій Шевченко.

Відзначимо також і виступ національної збірної України в 2023 році. Команда Сергія Реброва показала гідний результат у відборі на Євро-2024, посівши третє місце в групі з Англією, Італією, Північною Македонією і Мальтою. "Синьо-жовті" до останнього билися за пряму путівку на континентальну першість і навіть були близькі до того, щоб обійти італійців (діючих чемпіонів Європи) в групі. Однак обіграти їх в останньому турі все ж не вдалося. На жаль, не обійшлося без спірних суддівських рішень, але не будемо про це.

Футболісти збірної України / фото УАФ

Відбірковий турнір Україна провела гідно і все ще може пробитися на Євро-2024 через плей-офф. Для цього потрібно здолати Боснію і Герцеговину в півфіналі, а потім переможця пари Ізраїль - Ісландія в фіналі. Завдання цілком здійсненне. Чекаємо нових перемог від головної футбольної команди країни наступного року. 

Бокс

Після виходу на "пенсію" легендарних братів Кличків, головні перемоги в боксі для України тепер за Олександром Усиком. І цього року він подарував українцям чергову перемогу, черговий привід для радості та гордості за Україну. У серпні цього року український боксер нокаутував британця Даніеля Дюбуа і захистив чемпіонські титули WBA, WBO, IBO і IBF в суперважкій вазі. 

Олександр Усик / фото Matchroom Boxing / Марк Робінсон

Великим досягненням Усика в цьому році можна вважати і довгоочікуване офіційне оголошення історичного бою проти Тайсона Ф'юрі. Олександр підписав контракт на поєдинок з "Циганським королем" у вересні цього року. Спочатку планувалося провести цей бій 23 грудня поточного року, але британець захотів битися в наступному році. Офіційна дата бою - 17 лютого 2024 року. 

фото twitter.com/Tyson_Fury

Переможець цього поєдинку стане першим в історії володарем чотирьох основних поясів в суперважкій вазі і першим в 21-му столітті абсолютним чемпіоном королівського дивізіону. Поєдинок за участю українця стане головною подією світового боксу в наступному році, що в черговий раз підкреслює силу і міць народу України. 

Теніс

Головною подією в тенісі для України стало довгоочікуване повернення нашої найкращої тенісистки Еліни Світоліної. Титулована спортсменка брала паузу в кар'єрі через вагітність. У жовтні 2022 року у неї народилася дочка Скай. 

Еліна повернулася на корт у квітні 2023 року і лише через місяць після довгоочікуваного повернення завоювала свій 17-й титул у кар'єрі, вигравши турнір WTA 250 у Страсбурзі. Потім українка пробилася до чвертьфіналу на Ролан Гаррос, після чого вона повторила свій найкращий результат на турнірах Grand Slam, вийшовши в півфінал на Вімблдоні, перемігши при цьому першу ракетку світу Ігу Швьонтек

Еліна Світоліна / фото REUTERS

Всього за п'ять місяців Світоліна знову злетіла вгору в рейтингу WTA і завершила рік майже так, як ніби вона ніколи і не покидала теніс. 

За підсумками 2023 року Еліна Світоліна отримала нагороду "Повернення року" від жіночої асоціації тенісу (WTA). 

Але не Світоліною єдиною. Цього року сталася історична подія в тенісі для України. Вперше в історії українська тенісистка стала виграла Вімблдон! У парному змішаному розряді цього престижного турніру перемогу здобула українка Людмила Кіченок, яка виступала в парі з хорватом Мате Павичем. Велике досягнення!

Легка атлетика та інші види спорту

Видатні результати у 2023 році демонструвала українська стрибунка у висоту Ярослава Магучіх. Цього року вона завоювала золото чемпіонату Європи в приміщенні в Стамбулі, золото чемпіонату світу в Будапешті і золото Європейських ігор-2023

Ярослава Магучіх / фото REUTERS

Також Ярослава здобула перемогу на етапі Діамантової ліги в Китаї, встановивши особистий рекорд сезону і повторивши найкращий результат сезону в світі. 

Виступ збірної України на Європейських іграх-2023

Збірна України приголомшливо виступила на Європейських іграх-2023! "Синьо-жовті" завоювали 41 нагороду (21 золоту, 12 срібних і 8 бронзових) і посіли третє місце в підсумковому медальному заліку. 

Мультимедалістками Європейських ігор-2023 року стали: Людмила Лузан, Олег Кухарик, Ігор Трунов, Олексій Середа, Ксенія Байло, Кирило Болюх, Данило Коновалов, Юлія Коростильова, Олена Костевич, Марина Алексієва та Владислава Алексієва.

Золоті медалі Європейських ігор-2023 для України завоювали: 

Людмила Лузан, Валерія Терета, Олег Кухарик, Ігор Трунов, Олексій Середа, Ксенія Байло, Данило Коновалов, Анна Письменська, Кирило Болюх, Олег Колодій, Анжеліка Терлюга, Андрій Заплітний, Наталія Кроль, Марина Бех-Романчук, Ярослава Магучіх, Джоан Фейбі Бежуро, Ольга Харлан, Олена Костевич, Анастасія Німець, Павло Коростильов, Юлія Коростильова, Ігор Любченко, Олег Примачов, Олег Єфименко, Олександр Хижняк, Вікторія Ус.

"Зрада" від МОК і дивне рішення Мінспорту України

... Як не старалися наші спортсмени і чиновники боротися з тим, щоб росіян і білорусів не було на міжнародних змаганнях, зробити це не вдалося, на жаль. 

У березні цього року Міжнародний олімпійський комітет прийняв ганебне рішення допустити представників країни-терориста до міжнародних турнірів.

У відповідь на рішення МОК, Мінспорту України (на чолі з Вадимом Гутцайтом на той момент) прийняло не менш ганебне і провальне рішення - заборонити українцям виступати на турнірах, де були присутні росіяни і білоруси. 

Це рішення викликало шквал критики і обурення і згодом, під тиском громадськості, Мінспорту скасувало цю заборону.

Ще одне ганебне рішення Міжнародний олімпійський комітет прийняв ближче до кінця цього року, дозволивши російським і білоруським спортсменам брати участь в Олімпійських Іграх в Парижі. Допустили їх в обмеженій кількості і в нейтральному статусі, проте допустили. А їм там не місце. Цим терористам і варварам, які зруйнували життя мільйонів українців, немає місця на таких турнірах, як Олімпійські ігри. Їм немає місця ні на яких турнірах. На жаль, в МОК вважають інакше. 

Однак наші спортсмени і чиновники роблять все можливе, щоб домогтися відсторонення представників країни-терориста від участі в Олімпіаді-2024 та інших міжнародних турнірах. Будемо вірити, що у них вийде. 

"Янголи спорту"

Після початку повномасштабного вторгнення РФ, багато українських спортсменів змінили спортивне спорядження на військову форму і вирушили на фронт, захищати свою країну від російських окупантів. 

На жаль, війна забрала життя багатьох українських спортсменів. За даними Міністерства спорту, за період війни загинули понад 300 атлетів і тренерів. Серед них були чемпіони Світу та Європи, олімпійські призери, чемпіони України.

Зокрема, на фронті загинули: багаторазовий чемпіон Європи та світу з кікбоксингу Сергій Лисюк, віце-президент Федерації шахів України Артем Сачук, чемпіон України з десятиборства Володимир Андрощук, фігурист Дмитро Шарпар, автогонщик Олександр Єремягін, володар Кубка світу з ММА та багаторазовий чемпіон України зі змішаних єдиноборств Едуард Костриця, чотириразовий чемпіон світу з кікбоксингу Віталій Мерінов, дворазовий чемпіон Європи з плавання Дмитро Захарчук та багато інших. 

Спортивний комітет України створив сайт-реквієм за загиблими українськими спортсменами, який називається "Янголи спорту". Там опубліковані імена і короткі біографії всіх українських атлетів, які віддали своє життя за свободу і незалежність України. 

Пам'ять про загиблих спортсменів буде вічно жити в наших серцях. Вони віддали свої життя за свободу і незалежність України.

...У 2023 році українські спортсмени показали всьому світу, що навіть в умовах війни вони здатні на великі звершення. Незважаючи на труднощі і проблеми, вони продовжували тренуватися і перемагати на міжнародних змаганнях.

Ці здобутки є не лише підтвердженням високого рівня українського спорту, а й символом стійкості та мужності українського народу. Вони показують, що навіть у найважчі часи ми не втрачаємо надії і продовжуємо боротися за свою свободу і незалежність.

Особливу подяку хочеться висловити українським воїнам, які захищають нашу країну від окупантів. Завдяки їх самовідданості і героїзму ми можемо продовжувати жити, займатися спортом і будувати світле майбутнє для України. Ви є прикладом для всього світу і надихаєте нас на нові звершення. Ви захищаєте нашу країну і нашу свободу, і ми ніколи цього не забудемо.

Слава Україні!

Володимир Медяник

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся