Гімнаст Верняєв та фехтувальниця Харлан визнані найкращими / noc-ukr.org

У Києві відбулася щорічна Всеукраїнська урочиста церемонія «Герої спортивного року», де були названі кращі спортсмени олімпійського 2016-го, повідомляє прес-служба Національного олімпійського комітету України.

Переможцями Всеукраїнської урочистої церемонії «Герої спортивного року-2016» у номінаціях стали:

Найкращий спортсмен року

Відео дня

Олег ВЕРНЯЄВ – чемпіон та срібний призер Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро зі спортивної гімнастики (вправи на брусах, багатоборство), чемпіон та срібний призер чемпіонату Європи (опорний стрибок, вправи на брусах).

Найкраща спортсменка року

Ольга ХАРЛАН – срібна призерка Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро з фехтування на шаблях в командній першості, бронзова призерка в індивідуальній першості, бронзова призерка чемпіонату Європи в індивідуальній та командній першостях.

Найкращий тренер року

В'ячеслав СОРОКІН – особистий тренер Юрія Чебана – дворазового Олімпійського чемпіона з веслування на каное.

Найкраща команда року (збірна)

Жіноча збірна України з фехтування на шаблях у складі Ольги ХАРЛАН, Олени КРАВАЦЬКОЇ, Аліни КОМАЩУК, Олени ВОРОНІНОЇ – срібні призерки Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро, бронзові призерки чемпіонату Європи.

Сильні духом (паралімпійські види спорту)

Максим КРИПАК – володар 5 золотих та 3 срібних медалей Паралімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро з плавання (ураження опорно-рухового апарату).

Разом з олімпійцями (неолімпійські види спорту)

Анна МУЗИЧУК – чемпіонка Всесвітньої шахової Олімпіади в індивідуальній першості, бронзова призерка Всесвітньої шахової Олімпіади в командній першості. Чемпіонка світу зі швидких шахів, чемпіонка світу з бліцу.

Олімпійська надія України

Христина ДМИТРЕНКО – чемпіонка ІІ зимових Юнацьких Олімпійських ігор в Ліллехаммері з біатлону (гонка переслідування).

Спортивна слава України

Андрій ХІМІЧ – чемпіон Ігор ХVIII Олімпіади 1968 року в Токіо (каное-двійка) з веслування на каное, срібний призер чемпіонату світу (1966 рік)

Лариса КАРЛОВА – чемпіонка Ігор ХXІ Олімпіади 1976 року в Монреалі з гандболу, чемпіонка Ігор ХXІІ Олімпіади 1980 року в Москві, бронзова призерка Ігор ХХIV Олімпіади 1988 в Сеулі, дворазова чемпіонка світу (1982, 1986), срібна призерка чемпіонату світу (1978).

За відданість спорту

Еммануїл ГАНЄВ – засновник Музею футболу і Клубу вболівальників футболу в Одесі;

Народний вибір

«Найкращий спортсмен-2016»:

Юрій ЧЕБАН – чемпіон Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро з веслування на каное (200м).

«Найкраща спортсменка-2016»:

Ганна РІЗАТДІНОВА – бронзова призерка Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро, бронзова призерка чемпіонату Європи з художньої гімнастики.

Тріумфатори у номінаціях «Найкращий спортсмен року», «Найкраща спорстменка року», «Найкращий тренер року», «Народний вибір» (окремо серед жінок та чоловіків) отримали від НОК України грошові премії у розмірі 50 тисяч гривень.

Переможці визначалися рішенням членів Української Академії спорту.

Окрім численної кількості зірок українського спорту на урочистий захід, організований Національним олімпійським комітетом України та Міністерством молоді та спорту, завітав виконуючий обов'язки президента Європейських Олімпійських Комітетів Янез Косьянчич.