Оляновська дискваліфікована на чотири роки / MIR-LA.COM

31 січня 2017 року на засіданні Виконкому Федерації легкої атлетики України було розглянуто справу Людмили Оляновської щодо порушення нею антидопінгових правил, повідомляє прес-служба ФЛАУ.

Зокрема, ухвалено наступні рішення:

1. Дискваліфікувати Людмилу Оляновську на чотири роки відповідно до п. 32.2 (а), 32.2 (b) та п. 40.2 Правил ІААФ та відсторонити від участі у спортивних змаганнях, починаючи з 30.11.2015 року і до 29.11.2019 року.

Відео дня

2. Анулювати всі результати змагань, показані в період з 09.11.2015р. по 30.11.2015р.

3. Спортсменці заборонено брати будь-яку участь у змаганнях та заходах з легкої атлетики протягом періоду дискваліфікації.

Повернення спортсменки до змагальної діяльності можливе лише за умови виконання Правила ІААФ 40.14.

Коментуючи свою дискваліфікацію спортсменка відзначила: 

«Ситуація досить абсурдна. Люди, які знаються на спорті, це добре розуміють. У моїй допінг-пробі, взятій під час навчально-тренувального збору, не в змагальний період, знайшли метан. Це анаболічний стероїд, який жодним чином не може допомогти у розвитку витривалості і завоюванні медалей зі спортивної ходьби. Та і якщо подивитися на мене, то видно, що ані бороди, ані м’язів, як у бодібілдера, у мене і близько немає. Більше того, це препарат минулого століття, який дуже легко виявити. І потрібно бути повним бовдуром, щоб його вживати, - коментує дискваліфікацію Людмила Оляновська. Мої дві допінг-проби у серпні, коли я виграла медаль чемпіонату світу, стільки ж у вересні були чистими. І раптом під час навчально-тренувального збору, коли я не виступаю на жодних змаганнях, одинично виявляється метан… Розумію, що згідно з правилами, кожен атлет несе відповідальність за те, що потрапило до нього в організм. Тому не можу повністю знімати з себе відповідальність. Але з іншого боку, заходячи в їдальню, я бачу перед собою салат, але не можу знати, чи не «приправлений» він чимось. На превеликий жаль, є випадки, коли дуже складно і майже нереально проконтролювати те, що потрапляє до тебе в організм».

Людмила Оляновська на чемпіонаті світу у Пекіні у 2015 році виграла бронзову медаль зі спортивної ходьби на 20 км. Роком раніше, на чемпіонаті Європи у Цюриху вона була другою. Їй належить національний рекорд України на цій дистанції. Всі нагороди і рекорди за Людмилою зберігаються. Позитивна допінг-проба була взята вже під час НТЗ після завершення сезону-2015, коли Оляновська не виступала, а лише тренувалася.