Первую международную гонку в Одессе выиграл украинский велосипедист / scl.od.ua

На подіум першого з двох стартів у Південній Пальмірі також потрапив ще один українець — Артем Топчанюк із збірної Миколаївської області, повідомляє прес-служба оргкомітету змагань.

Велогонка Odessa Grand Prix вже давно стала справжньою класикою для Південної Пальміри, але сьогодні цей престижний старт вперше був проведений в якості міжнародного і отримав категорію 1.2 від Міжнародного союзу велосипедистів. Для досягнення цього успіху одеським організаторів на чолі з директором гонки Сергієм Красновим довелося пройти довгий шлях у 20 років.

Зі спортивної точки зору, перша з двох гонок в Одесі стала дуже захоплюючою і напруженою. 160 кілометрів по складному рельєфу і трасі з пристойною кількістю бруківки ставали ще складніше в силу палючого сонця. Температура періодично доходила до 40 градусів за Цельсієм, що, знову ж, явно не було подарунком для гонщиків.

Відео дня

Головними фаворитами гонки, яка переважно проходила по трасі Київ – Одеса і завершувалася на легендарній вулиці Дерибасівській, безумовно була команда Kolss-BDC Миколи Скоренко, яка на даний момент сенсаційно займає перше місце в рейтингу Європейського туру. Тим не менш, конкуренти з інтернаціональних команд в особі сильного колективу з Баку і Minsk Cycling Club не дали киянам спокійно відчувати себе на трасі.

Тим не менш, це не завадило Kolss-BDC здобути чергову перемогу на українських гонках в поточному сезоні. У самому фіналі з певними навігаційними складнощами найкраще розібрався Олександр Полівода, один з кращих гонщиків команди на даний момент, і зміг здобути перемогу з помітною перевагою. Тренерський штаб на чолі з Миколою Скоренко напевно був щасливий, бо гонка на цей раз далеко не завжди складалася з планом Kolss-BDC.

Боротьбу за друге місце виграв словенець Матей Мугерлі з команди Synergy Baku – сильний і визнаний у світі велоспорту спринтер. На фінішній лінії він випередив один з найбільш яскравих українських велосипедистів, Артема Топчанюка, який на цій гонці захищав кольори регіональної команди з Миколаєва. Ще один показник того, що в поточному році форма у Артема тільки поліпшується.

Двоє українців на подіумі – відмінний результат для України на дебютному міжнародному Odessa Grand Prix. Змагання в Одесі триватимуть груповою гонкою, яка пройде по колам в самому центрі, і серце міста.

Президент Федерації велосипедного спорту України Олександр Башенко перед стартом гонки заявив:«Я всіх щиро вітаю з першим міжнародним стартом у місті Одеса, який ознаменується двома днями, двома важкими гонки. Всім бажаю високих спортивних досягнень. Впевнений, що перегони будуть непростими, але особливо хочу побажати удачі двом одеським командам. І хочу, щоб сьогодні здобули перемогу саме наші українські гонщики. Крім того, хочу не менш щиро подякувати місто Одесу і всіх, хто причетний до велоспорту в Одесі, за організацію старту і фінішу гонки в самому серці міста. Моя особиста подяка мерові Одеси Труханову за його допомогу і сприяння».

Odessa Grand Prix вперше стартувала в 1995 році. Дуже символічно, що рівно через 20 років, 20-я версія гонки стала міжнародною.