Програму порятунку футбольної інфраструктури Харкова Олександр Ярославський розпочав з дитячої футбольної академії "Металіста": у цей перший етап робіт бізнесмен вкладе 53 млн грн своїх грошей. У прес-службі клубу повідомили, що протягом тижня почнуться роботи з відновлення ігрових полів, які за роки хижацької експлуатації прийшли в практично повну непридатність.

Метою першого етапу реконструкції дитячої футбольної академії є не просто відновлення функціоналу полів, а фактично їхнє нове будівництво за найсучаснішими технологіями. Буде замінено трав'яне покриття - з використанням сучасних матеріалів, інженерних та агротехнічних рішень. Крім того, тут встановлять нову систему освітлення і камер спостереження, інше допоміжне обладнання. 

Відео дня

29 травня, офіційно оголосивши про відродження ФК "Металіст", Олександр Ярославський пообіцяв не тільки повернути до Харкова єврокубки, але також фінансово допомогти місту у відновленні футбольної інфраструктури. Зараз йде процес передачі майна від обласної влади до міської, завтра відбудеться голосування депутатів облради з цього питання.

У "Металісті" наголошують, що розвиток дитячого спорту і підготовка кадрового резерву завжди була серед пріоритетів ФК "Металіст" часів президентства Олександра Ярославського (2005-2012 р.). Сьогодні у складі клубу "Метал", який з наступного року продовжить виступати в національному чемпіонаті вже як "Металіст" з усією легендарною клубною атрибутикою, грає 7 випускників дитячої футбольної академії.

Наступним етапом відновлення дитячої футбольної академії стануть роботи з реконструкції основної будівлі, які будуть ще більш капіталомісткими. «На всіх об'єктах обвалюються стіни, зруйновані підлоги, стелі, покрівля. Багато чого ще... Людей, які там господарювали, професіоналами ніяк не назвеш. І сьогодні однозначно будуть потрібні великі капіталовкладення, щоб все це привести до ладу», — розповів після відвідування об'єктів "Металіста" Сергій Євель, який будував спортивні об'єкти клубу до Євро-2012.

Як відомо, в програму підготовки інфраструктури Харкова до Євро-2012 Олександр Ярославський вклав $300 млн дол. Серед критеріальних для УЄФА об'єктів була і дитяча академія "Металістів", де в період проведення матчів турніру розміщувався волонтерський центр. 

Євген Красніков, засновник ФК "Метал" і спортивний директор ФК "Металіст" часів Ярославського свого часу говорив, що головна мета - зростити власні таланти, які на 70-80% сформують кадрову основу гравців клубу. Нещодавно він розповів, що деградація клубу і його інфраструктури за останні роки призвели до втрати цілого покоління молодих перспективних гравців: «З відходом Ярославського дуже багато гравців пішли, які сьогодні повинні грати тут. І Міша Мудрик, і Жора Судаков, який зараз у збірній України, Лунін, який в «Реалі». Перераховувати й перераховувати. Їх усіх забрали безкоштовно, вони поїхали. А це все вихованці Академії, яку Ярославський створив ще у 2005 році».