Андрій Павелко

Після того, як 29 листопада 2022 року Печерський суд міста Києва обрав запобіжний захід Президенту УАФ Андрію Павелку у справі про зникнення мільйона євро на угоді з будівництвом заводу штучних покриттів для футбольних полів, йому, а також генеральному секретарю УАФ Юрію Запісоцькому суддею було призначено арешт до 23.01.2023 з правом внесення застави у розмірі 9 мільйонів 880 тисяч гривень.

Заставу було внесено негайно, проте швидко з'ясувалося, що її за підозрюваних у корупції керівників Української асоціації футболу, внесла, по суті, сама УФА, точніше, – компанія, що на 100% належить УАФ – ТОВ "УАФ Маркетинг", повідомляє FootballHub.

false

 Це товариство внесло за обох заставу у розмірі 19 мільйонів 760 тисяч гривень (майже половину статутного капіталу цієї юридичної особи за даними Opendatabot). Згідно історії компанії на сайті, товариство засноване в 2016 році, тобто вже після того, як УАФ, що в той час називалася ФФУ, очолив Павелко.

Відео дня
false

"Комерціалізація УАФ Маркетинг викликає сумніви, адже сама компанія позиціонує себе організацією, основним напрямком якої є розвиток бренду "Українська асоціація футболу", а найпотужнішим активом ТОВ "УАФ Маркетинг" виступає бренд "Національна збірна команда України з футболу". Хоча фактично на бренд цій компанії начхати. Приклад: Сторінка національної збірної України у Facebook. На цій сторінці є більше 32 тисяч читачів, значок підтвердження від соцмережі (всім відома "галочка"), але в той же час на цій сторінці не було жодного допису з лютого 2021 року. І це у час, коли соцмережі – це не лише інструмент для заробітку, а й платформа для важливих соціальних меседжів", – вказують журналісти.

false

А всі інші соцмережі УАФ Маркетинг – просто головні сторінки УАФ.

Відповідно до чинного законодавства, господарські товариства (до яких належать, зокрема, і Товариства з обмеженою відповідальністю, такі як УАФ Маркетинг) здійснюють свою діяльність з метою отримання прибутку. Окрім цього, в Статуті ТОВ "УАФ Маркетинг" також зазначено, що Товариство здійснює виробничу, комерційну і науково-дослідну діяльність з метою отримання прибутку, а також задоволенні соціальних та економічних інтересів його Учасників та членів трудового колективу.

"Враховуючи, що внесення грошової застави до суду по кримінальному провадженню не передбачає собою отримання прибутку чи інших дивідендів для заставодавця – виникає запитання: яким чином прямі витрати прибуткового Товариства в розмірі 18 млн. грн. відповідають прямій меті та предмету діяльності ТОВ "УАФ Маркетинг"?" – задаються питанням розслідувачі.

Павелко і Запісоцький, вказує видання, не мають прямого відношення до цієї юридичної особи, тому виникає питання, яким чином в майбутньому ТОВ УАФ Маркетинг має намір отримувати вигоду від внесення застави за обвинувачених. Майже 20 мільйонів гривень можна було витратити на зведення 36 мініполів, підрахував FootballHub.

Як повідомлялося раніше, зарплата генерального секретаря УАФ Запісоцького-500 тисяч гривень на місяць і раніше він вже отримав запобіжний захід по іншій кримінальній справі, пов'язаній з розтратою майже 4 млн євро, отриманих свого часу ФФУ від УЄФА на розвиток дитячого футболу.