УЄФА / фото REUTERS

УЄФА прийняв рішення скасувати правило виїзного голу у всіх турнірах під своєю егідою.

Про це повідомляє офіційний Twitter УЄФА.

Правило буде скасовано вже починаючи з сезону 2021-2022.

Відео дня

З нового сезону в матчах плей-оф, в яких команди заб'ють однакову кількість голів за підсумками двох зустрічей, їм доведеться продовжити боротьбу в овертаймі. У разі якщо переможець не буде визначений за два тайми по 15 хвилин, то на команди чекає серія пенальті.

До змін УЄФА підштовхнуло те, що фактор чужого поля в наші дні не має такого великого значення, як раніше.

В УЄФА повідомили, що з 1970-х років статистика свідчить про тенденцію до скорочення розриву між відсотком домашніх та виїзних перемог (з 61% вдома та 19% в гостях до 47% і 30%), а також середньою кількістю домашніх і виїзних голів (з 2,02 і 0,95 до 1,58 і 1,15).

Читайте такожВ УЄФА задумали ще одну реформу Ліги чемпіонів: що хочуть змінити

Правило виїзного голу: довідка

  • Правило виїзного голу вперше було введено в 1965 році в Кубку володарів кубків, щоб уникнути перегравань або і взагалі підкидання монетки для визначення переможця. Через два роки воно поширилося і на Кубок європейських чемпіонів.
  • Правило виїзного голу полягає в тому, що при рівному рахунку за сумою двох зустрічей у плей-оф далі проходить команда, гравці якої забили більше м'ячів на полі суперника. 
  • Наприклад, в минулому розіграші Ліги чемпіонів ПСЖ пройшов "Баварію" в 1/4 фіналу якраз за рахунок правила виїзного голу (перемога 3:2 в гостях і поразка 0:1 вдома). А в 1/8 фіналу "Ювентус" за цим же правилом вилетів від "Порту" (1:2 в гостях і 3:2 в овертаймі вдома).
  • Найбільш суперечливим правило виїзного голу виглядало в ситуаціях, коли обидва матчі завершувалися внічию і далі проходила команда, яка більше забила в гостях. Зовсім абсурдно це виглядало в півфіналі ЛЧ 2002-2003, коли "Мілан" та "Інтер" на домашньому для обох команд стадіоні "Сан-Сіро" зіграли 0:0 і 1:1, а далі пройшли "россонері".