Днями президент Федерації футболу Франції Ноель Ле Гре офіційно оголосив про відставку після початку кримінального розслідування, приводом до якого стали звинувачення 81-річного функціонера у сексуальних домаганнях.

Ще у вересні 2022-го року французьке видання So Foot опублікувало журналістське розслідування, у якому йшлося про те, що Ле Гре відправляв непристойні листи жінкам-колегам і часто обговорював жіноче тіло. Тоді на це ніхто не відреагував, але вже в січні президент Федерації футболу Франції потрапив у низку скандалів, які і коштували йому посади.

Спочатку він самочинно, не повідомивши Виконком, продовжив контракт із тренером збірної Франції Дідьє Дешамом, потім була критика ікони французького футболу Зінедіна Зідана, а вже далі – публічні звинувачення у сексуальних домаганнях від жінок, які працювали з Ле Гре. Після звинувачень Прокуратура розпочала слідство і справа пішла до суду. Як наслідок, міністерка спорту Франції Амелі Удеа-Кастера запросила аудит діяльності Ле Гре у Генеральної інспекції з питань освіти, спорту та досліджень (IGESR). Одразу після цього Ле Гре, не чекаючи результатів аудиту, заявив, що тимчасово йде з посади президента ФФФ на момент розслідування. Тим самим чиновник не поставив під удар імідж Французької федерації футболу. 28-го лютого, після публікації результатів аудиту, Ле Гре оголосив про відставку.

Відео дня

Тим самим французький колега продемонстрував нашим функціонерам, як цивілізовано мають вирішуватися подібні ситуації – без голослівних звинувачень про тиск з боку влади чи суду, про скарги до ФІФА та УЄФА та погроз щодо виключення Франції з цих організацій.

Натомість подивимося, що відбувається наразі в українському футболі. Президент УАФ Андрій Павелко перебуває під слідством у справі про будівництво заводу із виробництва штучної трави і закупки обладнання до нього через офшорного посередника.Суд обрав очільнику Української асоціації футболу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але Павелко разом із генсеком УАФ Юрієм Запісоцьким вийшли під заставу у майже двадцять мільйонів гривень на двох. Звичайно, це псує імідж УАФ на міжнародній арені, але Андрій Павелко не збирається йти зі своєї посади або хоча б тимчасово скласти свої повноваження на момент розслідування. А для чого? Погрожувати виключення України з ФІФА та УЄФА через тиск держави виглядає ж набагато перспективніше для українського футболу.

Проведемо паралель з уже колишнім президентом Французької федерації футболу (FFF) Ноелем Ле Гре, який оголосив про свою відставку через скандали, які були пов'язані зі звинуваченнями у сексуальних домаганнях. Так, як зазначав сам Андрій Павелко на зустрічі із журналістами 24-го січня, він не фігурує у таких справах, але це виглядає не дуже впевненим виправданням. Адже Андрій Павелко проходить у кримінальній справі через корупцію. А корупція, як і сексуальні домагання – кримінальний злочин. І фігурувати у такій справі точно б'є по іміджу УАФ на міжнародній арені, тим паче, коли про це пишуть провідні світові ЗМІ.

Ще в листопаді президенту УАФ суд обрав запобіжний захід у кримінальній справі І досі, через постійні затягування сторони захисту, рішення у справі не винесено. А сам Павелко покидати свою посаду (навіть тимчасово на момент розслідування) не збирається, а навпаки говорить, що це тиск з боку держави, а також підступні дії російських сил, які намагаються зірвати плани України домогтися проведення ЧС-2030 спільно з Іспанією та Португалією. Цікаво, а фігурування у кримінальній справі президента УАФ збільшує шанси України на проведення Чемпіонату світу?