Повторити недосяжне: чи зможе Борусія виграти другий трофей ЛЧ

Повторити недосяжне: чи зможе Борусія виграти другий трофей ЛЧ

12:56, 01.06.2024
6 хв.

1 червня вирішиться доля головного європейського клубного трофея – Ліги Чемпіонів. УНІАН розбирався, чого чекати від ключового матчу сезону.

Реал Мадрид – Борусія Дортмунд

1 червня дортмундська "Борусія" зіграє проти мадридського "Реалу" у фіналі Ліги Чемпіонів. Гра пройде о 22:00 за Києвом на лондонському "Уемблі". Легендарний Марко Ройс в останньому матчі у футболці дортмундської Борусії спробує виграти свій перший міжнародний трофей за "чорно-жовтих". Фактично, навіть ця одна історія варта того, аби подивитися цьогорічний фінал ЛЧ. Але не цим єдиним.

Для українських фанатів ключовим питанням є те, чи зіграє у фіналі ЛЧ Андрій Лунін. І з одного боку, це було б правильно для Анчелотті – адже не без допомоги українського кіпера "вершкові" потрапили до цього етапу. І йдеться не лише про фантастичну серію пенальті від Луніна у чвертьфіналі проти Манчестер Сіті, а й загалом про другу половину турніру. 

Однак, скоріше за все, для українських фанатів новини будуть невтішні. Адже навіть якщо винести за дужки, що Куртуа повернувся до гри та вже показує хорошу форму, напередодні ЛЧ Андрій Лунін захворів на грип. Наразі йому вже краще, але, як повідомляє видання COPE, Реал поїде на матч Ліги Чемпіонів без українського голкіпера. Адже Анчелотті не хоче наражати на небезпеку команду напередодні настільки важливої зустрічі.

Відео дня

Ще однією причиною, чому українці можуть вболівати за "Королівський клуб", є те, що в разі перемоги, донецький "Шахтар" гарантуватиме собі місце в груповому етапі Ліги чемпіонів. У разі ж перемоги дортмундців, підопічні Пушича повинні будуть розіграти це право у відбіркових матчах.

Шлях до фіналу

Обидві команди подолали неабиякі перешкоди, аби потрапити до фінальної частини Ліги Чемпіонів. Так, легкою для Реала була група – там вони впевнено посіли першу сходинку, обійшовши Црвену Звезду, Янг Бойз та Наполі. Також доволі впевнено вони пройшли Копенгаген в 1/8 фіналу ЛЧ. Однак далі в них почалися проблеми.

Як кажуть класики, в 1/4 Ліги чемпіонів не буває легких суперників. Однак вже там на нас чекав матч, який більшість планували побачити у фіналі – Реал Мадрид вийшов проти Манчестер сіті. Ще в Мадриді "вершкові" зазнали неабияких проблем, у першу чергу, в обороні, а гра закінчилася з рахунком 3:3. У матчі відповіді в основний час команди також не знайшли сильнішого, тож долю вирішила серія пенальті. Її, як ми вже згадували раніше, допоміг виграти український голкіпер Андрій Лунін.

У півфіналі цього року повторилася історія цієї ж стадії, але 2018-го. Як тоді, так і зараз Реал, за сумою двох матчів, обіграв мюнхенську "Баварію" з рахунком 4:3. Однак сказати, що кризова команда Тухеля не принесла проблем підопічним Анчелотті – не можна. Адже ще в першій зустрічі команди розіграли результативну нічию з рахунком 2:2. Доля поєдинку вирішилася у Мадриді з мінімальною перевагою господарів.

Борусія ж традиційно вважалася всіма букмекерами та експертами аутсайдером Ліги Чемпіонів. Однак, вони здивували всіх ще на груповому етапі. Охарактеризована частиною експертів "група смерті" складалася з Ньюкаслу, Мілану та ПСЖ. На думку букмекерів, найбільшим досягненням для дортмундців міг стати хіба вихід у Лігу Європи. Однак, німці виграли три матчі та ще двічі зіграли внічию – цього було достатньо, аби вийти з групи з першого місця. 

Марко Ройс / фото - GettyImages

В 1/8 чорно-жовті змогли трохи перепочити, адже грали проти ПСВ, який пройшли порівняно легко. Втім, вже на наступному етапі їх чекав мадридський Атлетіко. Так, це не їхні сусіди – Реал, однак, саме команда з Мадриду вважалася фаворитом зустрічі. Додамо також, що на цій стадії "Суперкомп'ютер" визначив Борусію як головного аутсайдера турніру. Попри це, команда Терзіка змогла пройти суперника, де у півфіналі на них чекав ПСЖ.

На цьому етапі всі вважали, що Борусія далі не пройде, враховуючи зірковий склад парижан. Однак, дортмундці змогли вдруге випередити зірковий клуб, вже вкотре залишивши його без омріяного трофею.

Історія зустрічей

На диво, Реал та Борусія порівняно багато разів зустрічалися в очних поєдинках, а саме – 14 разів. Усі вони відбулися в рамках саме Ліги Чемпіонів. Перевага на користь Реалу 6:3. Найбільша перемога Борусії була у 2013 році з рахунком 4:1, натомість Реал найрезультативнішу звитягу святкував у 2014 році – 3:0.

Зустрічі обох команд рідко бувають нудними – команди на двох забили одне одному 43 м'ячі, тобто в кожній зустрічі було в середньому по 3 голи. Востаннє Реал та Борусія зустрічалися у груповому етапі ЛЧ у 2017 році. Тоді в Дортмунді господарі програли з рахунком 1:3, а на виїзді також не змогли взяти жодного залікового пункту – гра закінчилася з рахунком 2:3. 

Історія участі в турнірі

Лігу Чемпіонів не безпідставно вважають турніром імені Реал Мадриду, адже саме "Королівський клуб" є рекордсменом за кількістю перемог у цьому змаганні. На їхньому балансі вже 14 таких трофеїв. Ще тричі команда була за крок до його отримання. Востаннє таке досягнення підкорювалося "Реалу" у 2022 році, тоді вони у фіналі обіграли Ліверпуль.

У Борусії ситуація значно скромніша, однак, один трофей Ліги Чемпіонів у них на рахунку є. Його вони здобули у далекому 1997 році, впевнено обігравши Ювентус з рахунком 3:1. Ще одного разу німці досягли фіналу турніру – сталося це у 2013 році. Втім, тоді в німецькому і вкрай драматичному фіналі перемогу здобула мюнхенська "Баварія". 

Думка букмекерів

Фаворитом у цьому поєдинку, на думку букмекерів, очікувано є мадридський Реал. Так, на перемогу королівського клубу коефіцієнт становить 1,7, в той час, як на звитягу суперників – 4,95. Нічия в основний час оцінюється коефіцієнтом 4,06.

Цікаво також, що коефіцієнт на Тотал більше 3 доволі низький, як для фіналу Ліги Чемпіонів – 2,14. Однак, враховуючи стиль гри команд та історію зустрічей, він виглядає цілком можливим. 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся