Напередодні футбольного Євро-2020 доводиться говорити не про тактико-технічні нюанси підготовки гравців, а про чисто політичний сюжет з приводу форми збірної України. Цитуючи "Три мушкетери", можна повторити фразу д'Артаньяна "ми посперечалися з приводу одягу".

У всьому сьогоднішньому скандалі, пов'язаному із забороною УЄФА на напис "Героям слава!" на тильній стороні футболки синьо-жовтих, варто звернути увагу на такі моменти.

Рішення Європейського футбольного союзу, винесене за два дні до початку турніру (відповідний лист Українська асоціація футболу (УАФ) отримала від УЄФА ввечері 9 червня), було оприлюднено не на офіційному сайті УЄФА, а в основному, на російських або пов'язаних з ними сайтах. Що саме по собі якось недобре пахне.

Відео дня

І пахне теж зрозуміло чим - газом. Адже серед дванадцяти спонсорів Євро-2020 є знаменитий російський Газпром. А саме у Росії виникли претензії до оформлення української екіпіровки. Ну, як би всім і так очевидно, що дизайн української форми містить мотиви, які неминуче викликають хворобливу реакцію у сусідньої країни. Але ж нас теж можна зрозуміти: причини такого модельного креативу сягають корінням у свіжу та вельми болючу для української сторони історію. І якщо вже ми в силу різних можливостей не можемо розв'язати проблему силою, то хоча б на такій локальній ділянці зробити кривдникам приємне - чому б ні? Як бачимо - спрацювало.

УЄФА прийняв компромісне рішення, знайшовши аргументи для карти України з Кримом (а ви взагалі представляєте збірну України у футболках з картою країни без Криму?) і фрази "Слава Україні!" Але заради заспокоєння спонсорів, до того ж – однієї з країн-організаторів турніру, фразу "Героям слава!" позначили як політично недобру та зобов'язали з комірців прибрати. А чого: у нас ще цілих два дні до матчу з Голландією залишилося – хочеш зафарбовуй, хочеш заклеювати, ми живемо у вільному світі, чорт візьми.

Ось тільки УЄФА ризикує викликати ефект Барбари Стрейзанд - привернути до проблеми увагу, якої вона при відсутності скандалу не отримала б. Адже тепер гравці збірної України зможуть у разі, наприклад, забитого гола демонстративно показувати собі на загривок. І всі вже будуть знати, що це має на увазі.

Головне, звичайно, щоб вони були, ці самі забиті голи. А то в запалі політичних пристрастей у нас вже призабули, що на попередньому Євро-2016 збірна Україна програла всі свої три матчі в групі, не забивши жодного м'яча. А для вболівальників такий сюжет буде сумніше, ніж нюанси екіпіровки.