фото скрін

Благодійний футбольний матч Флора — Динамо розпочався емоційним виступом дівчини з міста-героя Маріуполь.

13 травня, у пʼятницю, в Талліні проходить фінальний матч першого етапу благодійного туру ФК Динамо Київ Match for peace #StopWarInUkraine. Суперником у цьому поєдинку на підтримку України є місцевий футбольний клуб Флора, що є 13-разовим чемпіоном Естонії. 

Захід, що вже традиційно поєднує в собі футбольне видовище та чутливий перфоманс українських артистів, розпочався з виступу Олександри Ліщук — мешканки Маріуполя, яка написала щемливу пісню-присвяту "Місто Марії": "Місто Марії не спить, воно бʼється вночі і зрання. Воно кровʼю залите тепер, згоріли всі мрії і сподівання…"

Організатори розповідають, що натрапили на відео Олександри, сценічне імʼя якої Alya, в інтернеті та не змогли пройти повз. Знаково, що сьогоднішнім матчем команда проєкту хоче ще раз привернути увагу до драматичних подій, які відбуваються в багатьох містах-героях України. Також подія стане майданчиком для того, щоб закликати весь світ врятувати українських бійців та цивільних із заводу "Азовсталь", що тримає мужню оборону в багатостраждальному Маріуполі, застосувавши процедуру екстракції. З відповідними меседжами на стадіоні зʼявилися десятки футбольних фанів, а також артисти, ведучі та, власне, футболісти.

"Пісня "Місто Марії" була написана мною 26 березня в автобусі Львів-Хуст. Вперше за час повномасштабної війни мені вдалося зібратися з думками. Тоді, в дорозі, я усвідомила, що їду до рідних, до тих, кого могла б і не побачити. Мені захотілося відкрити нотатки й всі свої сильні емоції, які переповнювали всередині, виразити у текстовій формі. Отак я їхала і просто писала. Писала та плакала, адже розповідала про те, що боліло. В останньому речитативі я розповідаю, що ми все обов’язково відбудуємо, все повернемо і ні за що не віддамо наш Маріуполь російському окупанту. Мені дуже хочеться, аби ця композиція вселяла віру в те, що все буде добре", - розповідає Олександра Ліщук.

Першочергово, дівчина присвятила цю композицію своїм рідним, з якими довгий час не було звʼязку. Також це потужний меседж до усіх маріупольців, які досі знаходяться в пеклі та тим, кому вдалося вибратися з нього. 

"Присвячую цю пісню усім, кому не вистачає надії в серці та тим, хто хоче повернутися додому", — підсумувала артистка.

Нагадуємо, усі виручені від продажу квитків гроші, а також донати, які надходитимуть упродовж телевізійної трансляції, будуть спрямовані на вирішення найбільших гуманітарних проблем, що виникли через повномасштабну війну РФ в Україні. Зокрема, кошти безпосередньо потраплять на рахунки Міністерства соціальної політики України і підуть на задоволення продовольчих потреб та облаштування місць розміщення біженців та громадян, які у зв’язку з бойовими діями залишили місце свого проживання, забезпечення їх одягом та взуттям, надання ліків та медичних препаратів; забезпечення населення товарами першої необхідності, надання одноразової грошової допомоги, задоволення інших першочергових потреб життєдіяльності людини тощо. 

Ініціатори проєкту Match for peace #StopWarInUkraine — футбольний клуб Динамо, який 13 травня святкуватиме своє 95-річчя, та один з найбільших медіахолдингів у Східній Європі 1+1 media. Проєкт реалізується за сприяння Міністерства закордонних справ України, Міністерства культури та інформаційної політики України та Міністерства соціальної політики України. Співорганізатором благодійного туру ФК Динамо є Максим Радуцький. 

Усі фінансові витрати в межах проєкту покриває футбольний клуб Динамо Київ.